Mucizenin Tarifi: Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Mucizenin Tarifi: Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

 

Elma sirkesinin faydaları artık herkesçe biliniyor. Sağlıktan ev temizliğine cilt bakımına kadar uzanan yararları elma sirkesini kıymetli kılıyor. Market raflarında elma sirkesini çeşitli markalarda ve organik seçenekleriyle de bulmak mümkün. Yine de market ürünlerinin hemen hepsinde raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddeleri kullanıldığını göz ardı edemiyoruz. Bu nedenle de “evde elma sirkesi yapımı” önemli bir mesele. Şimdi ne kadar basit olduğunu görecek ve siz de denemek isteyeceksiniz.

 

Elma sirkesi için gerekli malzemeler:

 

  • Elma (Olabildiğince organik, kırmızı ve tatlı elmalar)
  • İçme Suyu ve ya kaynamış ve soğumuş musluk suyu
  • Yeterli büyüklükte cam kavanoz
  • Temiz bir tülbent
  • Paket lastiği

 

Not: Musluk suyunu kaynatıp soğutmak sirke yapımında şart. Ancak içme suyunu da kaynatıp soğutmak bizim içimizi daha da rahat ettiriyor. Seçim sizin.

Ölçüleri yaklaşık 2 kilo elma için 4-4,5 litre su olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Meyve oranının daha az olmaması gerekir ki yeterli fermantasyon ortamı ve lezzeti yakalayabilelim.

Aslında sirke yapmak için gereken malzemeler sadece bu kadar.

Elma

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

 

  • Elmaları güzelce iki-üç su ovalayarak yıkayın, kurutun. Kabukları kesinlikle soymayın.
  • Bir güzel doğrayıp ayıklayın. Bu aşamada saplarını ve çekirdeklerini ayırın. Sirkenin içine sap ve çekirdek koymayacağız. Çekirdekler bilhassa sirkenin salyalanmasına, jelimsi bir yapıya bürünmesine sebep olur.
  • Doğradığınız elmaları (2 kilo elma için) 5 litrelik bir cam kavanoza alın. Üzerine 4-4,5 litre su koyun. Suyun özelliklerini yukarıda belirtmiştik.

 

 

 

Not: Su kavanozun ağzına kadar dolu olmamalı 3-4 parmak boşluk kalmalıdır. Çünkü sirke oluşurken köpürecek ve yükselecek. Bu aşamalarda taşmaya sebep olmaması açısından bu önemli. Hevesinizi kaçırmasın.

 

  • Tülbenti en fazla iki kat olacak şekilde kavanozun ağzına örtün ve paket lastiğini geçirin.
  • Direk ışık görmeyen bir yere yerleştirin. Bir dolap içi olabilir. Serin bir yer olmalı ısı kaynaklarından uzak olmalı.
  • Yaklaşık 20 gün boyunca her gün mümkünse temiz bir tahta kaşıkla karıştırın. Kaşığın temiz olması çok önemli. Dışarıdan yabancı bakterileri sirkemizin içine aktarmamamız açısından buna dikkat etmenizi öneririz. Bozulmaya sebep olabilirler. İyisi mi temiz bir tahta kaşığı bu iş için kullanın.
  • Önce meyveler yukarı toplanır ve sonra yeniden dibe çökmeye başlar. Meyvelerimiz çökünceye kadar her gün karıştıracağız. 20 gün ortalama bir süre, benimkisi olmadı demeyin, karıştırmaya devam…
  • Meyveler tamamen çöktüğü zaman karıştırmayı bırakıyoruz ve 10-15 gün kadar kendi halinde dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu süre sonunda sirke anası oluşmuş da olabilir oluşmamış da olabilir. Sirke anası oluşması şart değildir. Sirkenin tadına bakın, sirke tadı alıyorsanız olmuş demektir. Sirkenizi süzebilirsiniz.
  • Cam şişelerde yahut kavanozlarda ağzı kapalı olacak şekilde saklayacağız.

 

 

Not: Meyvelerimiz dibe çökmeye başladığında sirke oluşmaya başlamıştır. Sirke anası eklenecekse eğer bu aşamaya gelindiğinde ekleyebiliriz.

 

🔗Elma sirkesinin bilinmesi Gereken Yönleri

Sirke anası olmadan sirke yapılabilir mi?

Bu sorunun yanıtı “evet”.

Eğer internette biraz araştırma yaptıysanız elma sirkesi için incelediğiniz tariflerde şeker, tuz, nohut, bal gibi başka malzemeler de eklendiğini görmüşsünüzdür. Aslında temelde bu malzemelere ihtiyaç yok. Tariflerin bir kısmında sirke anası ya da sirke mayası da olduğunu görüyoruz. Sirke anası sirke yapımı sırasında kendiliğinden oluşan bir organizma aslında. Yani sirkenin içinde uygun ortam bulduğunda bu maya ortaya çıkıyor zaten. Dolayısıyla sirke yapımı için “şart” olan malzemeler arasında değil. Varsa şayet sağlıklı giden bir sirke yapma sürecinde fermentasyon başladıktan sonra mayalanmaya yardımcı olması için eklenebilir.

Sirke anası yaşayan bir canlı organizmadır. Tıpkı ekşi maya gibi. Sirke anasını elde ettiğimiz sirke içerisinde saklamalı ve yaşatmalıyız. Ayrı bir kavanoza bir miktar sirkeyi alarak sirke anasını da bu sirkenin içine koyarız. Aksi halde kaybederiz. Bu sirke kendi yaptığımız sirke olmalıdır.

Sirke anası sirke yapımı açısından bir sonuçtur. Maya olarak kullanıldığında sirkemizi yararlı bakteriler açısından zenginleştirir ve oluşumu destekleyerek daha sağlıklı bir sürece ulaştırır. Ancak sirke yapımı için olmazsa olmaz değildir. Çok sevilesi ve çok mukaddestir orası ayrı.

Şeker kullanmadan sirke yapılır mı?

Bu sorunun yanıtı da “evet”. Özellikle elma sirkesi yapımı için. Çünkü elma zaten şekerli bir meyvedir. Bazı ekşi elma türleri dışında elmanın kendi şekeri sirke yapımı için zaten yeterlidir.

Şeker mayalanmayı desteklemek için kullanılır. Sirke oluşumunda fermentasyon için şekerli bir ortam gerekli. Ancak bu şeker mutlak olarak dışarıdan verilmek zorunda değil. Yani meyvenizin tatlı olduğuna inanıyorsanız şeker katmanıza gerek yok. Eğer şüpheniz varsa şeker eklenmesinde de bir zarar yok. Amacınız şeker katkısız bir elma sirkesi yapmaksa o halde tatlı elmalar tercih edin. Hepsi bu.

Sirke yapımında bal gerekli mi?

Bal da yine şeker gibi gerekli olduğunda kullanılabilir. Meyvenin şeker oranına bağlı olarak bu oranı yükseltmek gerekiyorsa ekleyebilirsiniz. Hatta kimi zaman sirkenin daha tatlı bir lezzeti olsun isteyebiliriz. O zaman bal da şeker de eklenebilir.

Bal da şeker de koruyucu olması açısından ilk denemelerimizde işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yüzden ilk kez deneyecekler tercihlerini eklemekten yana kullanmayı tercih edebilirler.

Sirkeye nohut konur mu?

Nohut sirke yapımında mayalanma için konuluyor. Benzer şekilde bulgur da kullanıldığına rastlamış olabilirsiniz. Ancak yazının başında anlattığımız sirke nihayetinde kendi mayasını kendisi yapıyor. Yani nohut koymasanız da meyve, şeker (Meyve şekeri yahut eklediğimiz şeker) su bir araya geldiğinde gerekli özen gösterilirse fermentasyon başlıyor ve sirke ortaya çıkıyor. Nohut ya da bulgur bizim tercihimiz değil.