Mor Un Nedir? Mor Unun Faydaları
Mor un her geçen gün popülerliğini artıran, beyaz una alternatif ve daha sağlıklı bir un çeşidi. Özellikle beyaz unun sağlıksız olduğunun çok konuşulduğu günümüzde mor un daha da yaygınlaşacak gibi görünüyor. Tadında büyük farklılık olmasa da rengiyle ve içeriğiyle fark oluşturuyor.
Çeşitli meyve ve sebzelerden elde edilen “Mor mix” isimli karışımla unun birleştirilmesiyle oluşturulan mor unun üreticileri daha sağlıklı olması ve tok tutucu özelliğine dikkat çekiyor. Mor mix çeşitli meyve ve sebzelerden elde ediliyor. Undaki şeker ve posa atılıyor, onun yerine meyve ve sebze özlerinin rengini veren pigmentleri alınarak un ile birleştiriliyor. Mor un böylece bağışıklık sistemini düzenleyici bir hal alıyor.
Beyaz un kan şekerini hızlıca yükseltmesiyle bilinir. Bu yüzden Özellikle diyabet hastaları için tehlike arz eder. Diğer insanlar için de glisemik indeks (kan şekerini yükseltme hızı) bakımından sağlıksız bulunduğu için un tüketimine karşı bir negatif bakış açısı gelişti. İnsanlar artık beyaz un tüketmek istemiyor. Mor un bu anlamda kan şekerini daha yavaş yükseltmesiyle de ön plana çıkıyor. Ancak unutulmamalı ki mor unda da karbonhidrat vardır ve tüketim miktarı önemlidir. Ne kadar fazla tüketilirse o kadar kan şekerini yükseltecektir. Birçok besinde olduğu gibi aşırı tüketimden kaçınılmalı, şeker hastalığı olanlarsa doktoruna danışmadan kesinlikle diyetine eklememelidir.
Beyaz un karşısındaki bir diğer avantajı da meyve sebzelerden aldığı antosiyanin sayesinde antioksidan özellik göstermesi. Bu avantajını yalnızca beyaz un ile karşılaştırma yaparken göz önüne almalıyız. Taze meyve ve sebze tüketmek antioksidan alımı açısından elbette daha önemlidir. Ancak bu açıdan bakıldığında mor un beyaz una alternatif olarak düşünülebilir.
Mor un tıpkı beyaz un gibi glüten içermektedir. Bu nedenler glüten hassasiyeti, buğday alerjisi olanlar ya da çölyak hastaları açısından uygun olmayacağı unutulmamalıdır.
Glüten Nedir? Kimler Glüten Diyeti Yapmalı?
Beyaz unla karşılaştırıldığında mor unda daha fazla lif bulunur. Bu sayede beyaz unla yapılan ekmekleri tükettiğimizde mor una oranla daha çabuk acıkırız. Mor unun tokluk hissi daha yüksektir.
Mor un rengini nereden alıyor?
Mor unun içerisine herhangi bir boyar madde konulmuyor. Kırmızı meyve ve sebzelerin içindeki antosiyaninlerden ötürü oluşturulan karışım mor renk alıyor. Kırmızı ve mor sebze ve meyvelerin antioksidan etkilerini artık birçoğumuz biliyoruz. Mor unu oluştururken de bu gıdalar kullanılıyor. Mor gıdaları özel kılan antosiyaninler bu meyve sebzelerdeki renk pigmentlerinden elde ediliyor.
Mor un nerelerde kullanılır?
Mor unu beyaz un kullandığımız her yerde alternatif olarak kullanabiliriz. Mor ekmek, mor simit hatta mor baklava artık fırınların raflarında da görücüye çıkmaya başladı. Mor unla yapılan ürünleri dışarıdan satın alabildiğimiz gibi mor un alarak evde kendimiz de yapabiliriz.
Mor un bir mucize değildir. Tüm gıdalarda olduğu gibi tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. Hassas bünyeli kişiler kullanmadan önce bir uzman görüşü almalıdır. Bu yazı mor unu önerici değil genel bilgi amacıyla yazılmıştır. Lütfen diyetisyen ya da doktorunuza danışın.