Elma Sirkesinin Bilinmesi Gereken Yönleri

Elma Sirkesinin Bilinmesi Gereken Yönleri

 

Elma sirkesi sıradan bir gıdadan fazlası… Temizlikte, zararlı bakterilerden korunmada da kullanılan ve artık vazgeçemediğimiz bir ürün.

Soframızda salata soslarında ve özellikle et yemeklerinde hoş koku ve lezzet vermesi için elma sirkesinden yararlanıyoruz. Kurabiyelerde kıtırlık kazandırması için yine elma sirkesinden yardım alıyoruz. Turşularda, konservelerde koruyucu olarak kavanozdaki yerini alıyor.

Ev temizliğinde, yüzeyleri silerken, antiseptik özelliği nedeniyle tercih ediliyor.

Kısacası her zaman elimizin altında bulunan çok amaçlı ve (aşırıya kaçılmadıkça) zararsız harika bir besin, temizlik maddesi, yardımcı üründür.

Elma Sirkesinin Faydaları

Elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor. Belki en ilgi çeken yönlerinden biri bu. Sirke tokluk hissini artırdığı için daha az kalori almaya yardımcı oluyor. Sirke kullanan kişilerde göbek bölgesi yağları eriyor.

Bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabildiği ve tümörleri küçültebildiği söyleniyor.

Elma sirkesi bilindiği gibi turşu yapımında sıklıkla tercih ediliyor. Çünkü sirke bakteri ve sebzelerde bozulmaya sebep olan bazı mikroorganizmaları etkisiz hale getiriyor. Bu özelliğiyle bazı yiyecekleri saklamak için sirkeye başvuruluyor.

Elma Sirlesi tırnak mantarı, saç biti, siğil gibi problemlerin tedavisinde yardımcı oluyor. Bu özelliğiyle geleneksel tıpta kendisine yer buluyor.

Sirkenin oluşumu sırasında ortaya çıkan meyve asitleri anti bakteriyel ve anti fungal özelliktedir. Bu sayede cilt bakımında da kullanılabiliyor. Sivilcelerin oluşumunda rol oynayan bakterileri etkisiz hale getirerek akne tedavisinde bize yardımcı oluyor. Ciltte düzenli kullanılması halinde cilt elastikiyetini koruyarak kırışıklık oluşumunun önüne geçiyor.

Elma sirkesindeki malik asit kimyasal peeling etkisi göstererek cildin dış tabakasını haififçe soyabilir.

Dikkat: Sirke, Limon suyu gibi asitli sıvıları (doğal da olsalar) cilt üzerine direkt uygulamak sakıncalı olabilir. Suyla seyreltmek en iyi tercihtir. Ancak cilt üzerinde istenmeyen etkiler görülebileceği unutulmamalıdır.

Elma sirkesini cildinizde 1 ölçü sirkeye 2 ölçü su ile seyrelterek kullanabilirsiniz. Başlangıçta su miktarını artırarak etkisini gözlemlemeniz ve daha sonra en fazla 1’e 2 ölçü olacak şekilde seyrelterek kullanımına devam edebilirsiniz. Hassas ciltlerde sirke miktarı azaltılmalıdır. Yağlı ve akneli ciltlerde kullanımı daha uygundur. Bu karışımı temiz cildinizde tonik olarak kullanabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla ya da püskürterek cildinize uygulayabilirsiniz. Sirke asit barındırdığı için farklı asitli ürünlerle aynı anda kullanılmamalıdır.

Elma Sirkesi

Temizlikte de Elma sirkesi sağlıklı ve işe yarar bir ürün. Sirke yüzeylerdeki mikropları öldürerek hiçyen sağlıyor. Bunun yanında mutfakta da gıda olarak değil temizlik ürünü olarak kullanabilirsiniz. Meyve ve sebzeleri sirkeli suyla yıkamak oldukça sağlıklıdır. Bunun için 1 ölçü sirke ve 3 ölçü su kullanmalısınız. Elma sirkesi sizin için mikroplarla mücadele eder.

Elma sirkesinde probiyotik besinler vardır. Bu özelliğiyle bağırsak dostudur. Probiyotik bakteriler sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Yiyeceklerle birlikte tükettiğinizde besinlerle alınan bakterileri yok edebilir.

Elma sirkesini saçlarınızda da kullanabilirsiniz. Kepeği önlemede etkilidir. Saçlarınızın kötü kokmasını engeller ve pürüzsüz, parlak bir görüntüye kavuşturur. Kafa derisindeki Ph’ı dengeler. Saç derinizde kaşınma varsa sirke kullanmayı deneyebilirsiniz.

Elma sirkesinin gün içinde 2 çorba kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Sirkeyi her zaman su ile seyreltmek, taze sıkılmış meyve suyuna ya da sodaya eklemek, salata soslarında kullanmak doğru tercihlerdir. Seyreltmeden içmek ve çok fazla tüketmek özellikle diş minesine zarar verir boğazınızı tahriş edebilir. Ayrıca mide ülseri gibi hastalıkları bulunanlarda belirtileri artırabilir.

Tüm bu bilgiler bir doktor tavsiyesinin yerini tutmaz. Bir öneriyi uygulamadan önce mutlaka uzman görüşü almanız gerekir.