Sonbahar Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Sonbahar benim mevsimim diyenler bir yana, yaz biterken çoğu insanı bir atalet kaplar. Gel gelelim biz kadınlar için Sonbahar temizliği çanları çalıyor. Güzel olan temiz bir evin insana tatil hissi yaşatması. Bu yüzden adım adım Sonbahar temizliğine girişiyoruz.

Genel temizlik ve arındırma

Mevsim etkisi her dönemde evimize siner. Yazın da tıpkı çiçekler gibi evimizde açılıp saçılan bir sürü eşya ve ıvır zıvır olur. Bu gözle evinize bir bakın. Kışın kullanmayacağınız fazla eşyayı kaldırarak başlayın. Gerekirse onları bir kenara alın ve temizlik bittiğinde yeniden tertemiz bir halde kaldırabilirsiniz.

Evlerimizin dönem dönem böyle bir arındırmaya ihtiyacı var. Bunu da mevsim temizliğine denk getirmek en iyisi. Örneğin bitki bakıyorsanız budamaları yapıp yapraklarını bir güzel temizleyin. Holde bulunan dolap, ayakkabılık, dresuar gibi eşyaların içlerinde ya da üzerlerinde bulunan fazla eşyayı kontrol edin. Bu bölümde temizlik değil sadece derleme ve toplama yapıyoruz. Kitaplıklara göz gezdirin. Defterlerin kullanılmış sayfalarını ayıklayın ve geri dönüşüme gönderin. Bu esnada elinize broşür, fatura gibi artık ihtiyacınız olmayan çeşitli kağıt ve evrak geçecektir. Bunları da geri dönüşüme uygun şekilde elinizden çıkarın.

Nevresimlerinizi ve havlularınızı kontrol ederek kullanılmayacak durumda olanları ayırın. Bunları bağışlayabilir ya da bazılarını temizlik yaparken kullanabilirsiniz.

Mutfaktaki kavanozlar ve paketli gıdaları kontrol edin. Tarihi geçmiş olan, kullanılmayacak halde olan baharat, bakliyat benzeri ürünleri atın. Kapakları kaybolmuş kavanoz ve kap kacağı da ayıklayın. Rafları hafifleterek temizliği kolaylaştıracağız.

Kozmetikler de dönemsel olarak elden geçirilmeli. Hem tarihleri kontrol ederek fazlalıktan kurtuluyoruz hem de farklı mevsimlerde farklı ürünler kullandığımız için düzeni sağlamış oluyoruz. İlaçların da son kullana tarihlerini kontrol edin.

Tüm bu çer çöpü çöplere, geri dönüşüm kutularına atarak elimizin altından çıkarıyoruz. Artık Temizlik için hazırız!

 

 1.Gün: Salon

Perdeleri indirip makineye atın. Yerde serili olan halı, kilim ne varsa kaldırın. Yıkanabilecekleri yıkayın, diğerlerini yıkatmaya verin. Masa örtüsü, runner, dantel ve benzeri tüm örtüleri de yıkamak üzere kaldırın. Yıkama işlemine temizlik esnasında devam ederek ilerleyin. Tüm odalardaki halı örtü gibi tekstil ürünlerini bu aşamada kaldırabilirsiniz.

Camları silin. Avizeleri Silin.

Toz alma işlemine başlayın. İlk olarak görünen tüm alanların dip köşe tozunu alın. Varsa dolap içlerini tek tek boşaltarak silin. Yerleştirin. Şimdiden Temiz Görünüyor.

Koltuk örtüleriniz varsa perdelerden sonra onları da yıkayın. Minderleri ve minder kılıflarını da unutmayın. Minder kılıflarınız çıkmıyorsa, minderleri yıkamak istemiyorsanız mutlaka havalandırmaya çalışın. Koltukları bir güzel silin. Neredeyse bitti.

Yerleri süpürmeye başlayabiliriz. Mümkün olan bütün eşyaları yerinden oynatarak süpürün. Pencere köşeleri, pervazları, duvar köşelerini es geçmeden süpürün. Bir paspas ya da mopla tozdan arınmış yüzeyi silin.

Temiz perdeleri asın, varsa kışlık halılarınızı serin. Salonunuz tertemiz oldu.

cam silme

2. Gün: Çalışma Odası, Çocuk Odası

Camları silin. Avizeleri silin.

Kitaplıkları boşaltın. Raflarda hiçbir şey kalmadığında dip köşe toz alın. Odanın diğer bölümlerindeki tozları da alın. Süs eşyası, biblo gibi objelerin yıkanabilenlerini yıkayın. Diğerlerinin tozlarını alarak yerleştirin.

Süpürge işlemini yine eşyaları yerinden oynatarak ve tüm köşelere girerek yapın. Ardından da yerleri silin.

3. Gün: Yatak Odası

İlk önce kıyafetleri indirip yazık-kışlık ayrımını yapmalısınız. Gardrobunuzda artık kullanmadığınız giysilerinizi bir kenara ayırın. Yazlık kıyafetleri de bu aşamada bir kenara alıp yıkanması gerekenleri yıkayarak kaldırmak üzere hazırlayabiliriz. Dolap boşken rafları, çekmeceleri bir güzel silin. Gerekiyorsa silmeden önce süpürgeyle çektirin. Kıyafetlerinizi yeniden yerleştirin.

Makyaj masası, komodin, şifonyer gibi mobilyaların üzerlerini boşaltın. Tozlarını alın. Eşyaları yerleştirmeden önce onları da silin ya da yıkayın.

Çekmeceleri birer birer boşaltarak içlerini silin. Yine süpürgeden yardım alabilirsiniz. Eşyalarınızı düzenleyerek yeniden yerleştirin.

Bazaları da boşaltıp sildikten sonra yeniden yerleştirin. Yatak temizliğine geçin.

Yataklarınızı iyice silin. Bir süre kurumasını bekleyip temiz nevresimle taçlandırın.

Yerleri diğer bölümlerde olduğu gibi süpürün ve silin.

4. Gün: Mutfak

Camları silin. Avizeleri silin.

Buzdolabının fişini çekerek buz varsa çözdürün. Bu sırada mutfak dolaplarını boşaltıp içlerini silin. Uzun süre rafta kalmış tabak çanak varsa tekrar yerine koymadan önce yıkayın. Kavanozları kaldırmadan önce sabunlu bezle silin.

Dolap içleri bitince dış kapakları silin. Tezgah üstünü detaylı temizleyin. Varsa lekelere çamaşırsuyu ve ya dilediğiniz bir temizlik malzemesiyle bunlardan kurtulmaya çalışın.

sprey

Ocak gözlerini parlatın. Varsa aspiratör filtresini temizleyin. Davlumbazı silin.

Son olarak buzdolabının içini de boşaltıp tüm rafları çıkararak yıkanan parçaları yıkayın. Buzdolabının içini silin. Sonra rafları ve yiyecekleri yerleştirin. Buradaki kavanoz ve kapları da tekrar buzdolabına koymadan önce silmeyi unutmayın.

Varsa masa ve sandalyeleri silin.

5. Gün: Banyo

Banyo temizliğine geçmeden önce banyoyu olabildiğince boşaltmak işimizi kolaylaştırır. Sonrasında duvarlar (Fayanslar), aynalar elimizin ulaşabildiği her yeri güzelce temizleyebiliriz.

Tavan aydınlatmasını temizleyin.

İlk olarak duvar kısımlarındaki fayansları temizleyin. Sonra duşa kabin veya Küveti kireçlerinden arındırın. Kararan kısımlara çamaşır suyuna batırılmış pamuk koyarak bekletirseniz su birikintileri yüzünden oluşan siyah lekelerden kurtulabilirsiniz.

Daha sonra ayna, raf ve dolap içlerini silin.

Klozeti ince detaylarına kadar fırçalayın. Fırçanız yoksa elinize bir eldiven geçirip herhangi bir market poşetini buruşturup kullandığınız deterjanı tüm köşelere ulaştırmak ve ovalamak için kullanabilirsiniz. İç bölümün temizliği bitince klozetin dışını da temizleyip mümkünse üzerinden su akıtarak durulayın.

Son olarak zemin temizliğini de yapıp kurumaya bırakın.

toz alma

6. Gün:

Sonbahar temizliğinin son aşamasında kapı girişi, hol ve koridorları da yukarıdan aşağıya; varsa çerçeveler ve süs eşyalarından başlayarak tozlarını alıp, dolap içlerini temizleyin.

Tüm kapıları silin.

Son olarak tüm zemini süpürerek ve silerek temizliği bitirin.

Herkese kolay gelsin!