Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın püf noktaları...

Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın püf noktaları...

Yoğurt buzdolabımızın ve sofralarımızın baş tacı. O kadar bizimle ki onun ne kadar önemli bir besin öğesi olduğunu unutuyoruz.

Market raflarında gördüğümüz her şeyi rahatlıkla tüketme alışkanlığımız yavaş yavaş kaybolurken birçok kadın kendi yoğurdunu evde yapmaya yeniden başladı. Yoğurt mayalamak aslında o kadar basittir ki marketten almaya değmez. Sağlıklı mutfak için harika bir başlangıç noktası. Şimdi adım adım yoğurt nasıl mayalanır püf noktalarıyla anlatıyoruz.

Temelde sadece iki malzemeyle rahatlıkla yoğurt mayalayabilirsiniz. Süt ve maya. Maya dediğimize bakmayın. Burda maya yoğurdun kendisi.

Nasıl bir süt kullanmak gerekir, diye düşünebilirsiniz. Market sütleri ile de yoğurt yapabilirsiniz. Güvenilir bir marka olmasına özen gösterin. Ayrıca ilk denemede yoğurt tutturamazsanız başka bir marka sütle tekrar denemenizi tavsiye ediyoruz. Bazı market sütleri maya tutmayabilir. Esas olaraksa çiğ sütle yoğurt yapmak doğru olandır. Eskiden çiğ süt almak için mahallemize kadar gelen sütçü arabalarını beklerdik. Birçok yerde onlar da artık yoktu. Fakat şimdi çiğ süte ulaşmak çok daha kolay. Sokağınızda, mahallenizde hatta birçok bakkal ve markette çiğ süt bulunuyor. Üstelik yanında mayalık yoğurtla birlikte.

Sütü ve mayayı edindikten sonra önce sütü bir güzel kaynatıyoruz. Çiğ ya da pastörize market sütü farketmeksizin ocağa koymalıyız. Çiğ süt zaten kaynatılmadan kullanılmaz. Çiğ süt aldıysanız tencereye aktarırken bir tülbentten geçirmekte fayda var. Eğer içinde yabancı tanecikler varsa onları böylece uzaklaştırmış oluyoruz. Ben bu aşamayı atlıyorum. Pastörize sütü de yoğurt yapmak niyetindeysek muhakkak ısıtmalıyız. Çünkü mayalama belli bir ısının altında gerçekleşmez.

Ciğ süt taşma noktasina geldiğinde altını kısıp 10 dakika daha kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. El yakmayacak sıcaklığa gelene kadar soğutuyoruz. Burda genel geçer yöntem serçe parmağı süte batırıp kontrol etmektir. Eğer elinizi yakmıyorsa mayalanmaya hazır demektir. Olması gereken sıcaklık 42-45 derece.

Şimdi aldığınız mayayı ya da evinizde bulunan yoğurttan 1 kaşık kadarını bir kaseye koyun. Ölçü 1 litre için 1 kaşık olarak belirlenebilir. Ancak mayanız azsa üzülmeyin 3 litreye 1 kaşık yoğurtla mayalıyorum ve yoğurdum gayet güzel tutuyor. İçine az miktarda süt ekleyip karıştırarak mayayı biraz açacağız. Böylece tenceredeki süte eklediğimiz zaman içinde yayılabilecek. Bunu yaparken bir kaşıkla az miktarda süt eklemeye dikkat edin. Çünkü sütümüz sıcak. Biliyorsunuz yoğurt aniden sıcak görürse kesilebilir. Bu yüzden az ekliyoruz. Biraz daha açmak istersek yine az miktarda daha ekleme yapıyoruz. Böylece hem mayayı açtık hem de birbirine karıştırılacak bu iki malzemenin ısısını da dengelemiş olduk. Kasedeki yoğurt artık tencereye girmeye hazır.

Artık kasede açtığımız mayayı, diğer bir deyişle içine 1-2 kaşık süt karıştırdığımız yaklaşık bir yemek kaşığı yoğurdu tencereye dökebiliriz. Burda bir ölçü belirlemeye gerek yok ama koyu kıvamlı bir çorba gibi oluyor. Tenceredeki sicak sütün içine döküyoruz ve bir iki sefer karıştırıyoruz. Fazla karıştırmaya gerek yok. Bir iki çevirin sadece. Yeterli.

İşlemin bitmesi ve mayalanmanın başlaması için bir şart kaldı. O da sürecin tamamlanması için gerekli ısıyı muhafaza etmek. Çünkü mayalanma için sıcaklık gerekiyor.

Kapağını kapatacağız ancak buharlaşma olmaması için kapağı kapatmadan önce araya bir iki kat havlu kağıt ya da temiz bir tülbent örtebilirsiniz.

Uygun bir yere bir battaniyeyi seriyoruz. Büyüklüğüne göre bir iki kat yapabiliriz. Tenceremizi saracak kadar büyük olmalı. Battaniye yerine nevresim ya da herhangi bir örtü de olabilir. Ama tencerenin sıcaklığını koruyacak kadar kalın olmalı. Tencereyi üzerine koyuyoruz ve bir güzel bohça gibi her yerini örtüyoruz. Geri kalan kısmı çalışkan bakteriler halledecek. Yaklaşık 5-6 saatte yoğurdun ortaya çıktığını göreceksiniz. Ben 6-7 saat en az  dokunmuyorum. Geceden bırakıp sabaha açmak en mantıklı olanı.

Yoğurdu tencerede yapmak şart değil. Bir borcam içinde ya da kavanozda da yapabilirsiniz. İster ayrı kaplara mayayı paylaştırın isterseniz de mayayı karıştırınca  kaplara pay edin. Sonra kavanozları bir arada ya da ayrı ayrı sarabilirsiniz.

Isıyı korumak için fırınınızdan destek alabilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için fırını 40 derecede ısıtın ve kapatın. Bir-kac dakika soğuduktan sonra içine maya eklenmiş sütünüzü orta rafa yerleştirin ve fırın kapağını kapatın. Isıyı yeteri kadar muhafaza eder. Yoğurdunuz mayalanır. Işlem bitince dolaba kaldırın. Soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Yoğurdunuz sulu oluyorsa kullandığınız mayanın sulu bir yoğurt olup olmadığını kontrol edin. Ekşi oluyorsa bu da mayanın lezzetinden kaynaklanıyor olabilir. Ben maya bulamazsam marketten bir paket activia alıyorum. Hem lezzeti için hem de tek porsiyonluk küçük bir paket olduğu için yoğurt mayalamak için bence ideal.

Bitirmeden önce son bir ekleme yapacağım. Yoğurdun içine tuz ya da şeker eklenebilir. Damak zevkinize göre ekleme yapabilirsiniz.