Yanan saçlar nasıl düzelir? Açıcı ile yanan saçlar için çözümler
Saç kadınların en güzel doğal aksesuarı. Bu yüzden de onlarla uğraşmadan edemiyoruz. Sağa sola yatırmak çekiştire çekiştire toplamak, şekillendiriciler ve boyalar sürmek yetmiyor. Çesitli aletlerle ısıya maruz bırakıyoruz. Kendinden başka bir şey olsun istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Belki bunu tartışabiliriz. Gel gelelim sonuçta çoğumuzun başında yıpranmış, yanmış ya da istediğimiz gibi olmamış saçlarımız var.
Aslında saçlar bizi çok fazla idare ediyor. Ancak bir noktadan sonra yıpranmaktan yanmaya geçiş kaçınılmaz olabilir. Pek aklımıza getirmeyiz ama güneş, deniz, rüzgar da saçlarımızı yıpratır.
Isıl işlemler saçlarımızı yakar. Bu doğru. Ama saç yanması kimyasal maddeler yüzünden de gerçekleşir. Boyalardaki gibi. Saçımıza sürdüğümüz herhangi bir şey. Bitkisel olanlar da dahil. En can alıcı olanı ise belki de açıcı denilen oryal.
Bunu belirtmeye belki de gerek yoktu. Kadınlar oryalin zararlı olduğunu zaten biliyor. Bu yazıda saçlarınızı asla oryalle açmayın, demeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki insan bazen denemek ister. Çok fazla hem de.
Sonucun hüsran olması şart değil. Belki de saçlarınız istediğiniz renge kavuşacak. Siz bilerek ya da bilmeyerek saçlarınıza uygun şekilde davranıp hasarı minimumda tutabileceksiniz. Sarı ve özellikle platin rengi saçlarda hiç geçmeyen bir moda haline geldi. Birçok kadın bu renkleri ve saçlarını korumayı başarıyor. Burda söyleyeceğimiz şey eğer başaramayanlardan olmak istemezseniz ya da çoktan onlardan biriyseniz düğmeye basıp gerekeni yapmaya başlamanız. Çünkü hayat güzel, saçlar uzuyor!
Evet, bu mottoyu yazdık çünkü her şeyden önce saçlarımızın kökleri bizde oldukça onları yeniden hayata döndürme şansımız var. Bunu çoğu zaman unutuyoruz. Sadece yanmış saçlar için değil. Çoğu kadın saçlarından herhangi bir sebeple vazgeçmek istemiyor. Evet. Sacları kestirmekten bahsediyoruz. Yanmış saçlar için de yapılacak en iyi şey onları kestirmektir. Kestirmezsek ne oluyor peki? Destek ihtiyacı çok fazla artıyor. Bu konuda inat etmek hakkınız. Ama biz yine de ilk olarak bunu öneriyoruz. Saçlarınızı kısaltın. Mesela küt kestirin. Şöyle bir kontrol ettiğiniz zaman ne kadar kesilmeye ihtiyacı olduğuna siz karar verebilirsiniz. Ama burda gerçekçi olmaya çalışın.
Saçlarınızı birkaç ay dinlendirin. Boyamayın ve açmayın. Kimyasal işlemlerden kaçının. Bir süre düzleştirici, maşa ya da fönden vazgeçin. Gerçekten de saçlarınıza ikinci bir sans için vereceğiniz 4-5 aylık bir süre bunu yapmaya değer. Yıllarca yıpranmış saçlarınızla uğraşmak daha zor olabilir.
Buraya kadar bizi dinlediniz ya da dinlemediniz. Ama yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Saçlarımıza özen gösterme vakti geldi. Böylece onlardan güzel yanıt bekleyebileceğimiz süreç başlayacak. Sonuçta onları biz yıprattık. Bu yüzden saçlarınıza kızmayın. İnce telli, kalın telli, gür, seyrek, dalgalı, düz ya da kıvırcık... tüm saçların "iyi saç günü" ve "kötü saç günü " vardır. Hiçbirimizinki diğerinden iyi değil. Gerçekten. Bir süre düzenli bakım yaparak yola gelmeyecek saç yoktur. Birkaç tarif vereceğiz. Hangilerini yapacağınıza siz karar verin.
Yumurta ve Hindistan cevizi yağı maskesi
1 yumurta ve yarım fincan hindistan cevizi yağını bir kaseye alın. Bir güzel karıştırın. Bu maskeyi saçlarınıza iyice yedirin. Yarım saat, 40 dakika civarında bekletin. Sonrasında yıkayın. Dipnot olarak söyleyelim; içinde yumurta olan maskeleri sıcak suyla yıkamayın. Yumurta pişer ve saçtan uzaklaşması zorlaşır. Soğuğa yakın ılık su kullanabilirsiniz.
Muz ve Badem yağı maskesi
Bir muzu iyice ezin. İçine 6-7 damla badem yağı ekleyin. İyice karıştırın. Saçlarınıza güzelce yedirin. Yarım saat civarında bekletip yıkayabilirsiniz.
Jojoba yağı ve Biberiye yağı maskesi
Bir fincanın 3'te 1'i kadar jojoba yağına bir çay kaşığı ya da 7-8 damla biberiye yağını ekleyin. Karıştırarak nemli saçlarınıza uygulayın. Yarım saat, 40 dakika bekleyin ve yıkayın.
Zeytinyağı maskesi
En güzel kolay ve etkili yöntemlerden biridir. Yarım su bardağı zeytinyağını bir cezvede kızdırmadan ısıtın. Ilıktan biraz sıcak olmalı. Bununla saçlarınıza kökten uca masaj yapın. Sonra bir bone, havlu ya da streç filmle sarın. 40 dakika kadar bekletin. Daha sonra yıkayın. Bir dipnot da buraya ekleyelim; yağı saçınızdan arındırmak için önce şampuanla saçlarınızı ovuşurun. Suyu daha sonra dökün. Çok daha kolay çıkacaktır.
Uzmanlar yağlarla yapılan bakımların mümkün oldukça uzun süre saçta bekletilmesi gerektiğini söylüyor. Mümkünse yağlı bakımlarda geceden sabaha korunaklı bir bone kullanarak süreyi uzatın.
İleriki süreçte 2-3 ayda bir arayı çok da açmadan uçlardan kesim yapabilirsiniz. Böylece daha hızlı sonuç alırsınız.
Saçlarınıza işlem yaptırdıktan sonra sağlığını koruması için, yanma ya da yıpranma olmadan önce de bu maskeleri uygulayabilirsiniz. Kendinizi zorlamadan 3-4 günde düzenli yapacağınız bakımlar sizi birçok dertten kurtarır. En önemlisi de sağlıklı ya da değil, saçlarımızın kıymetini bilmek!