Kalanşo Bakımı

Kalanşo Bakımı

Kalanşo çok tatlı bir bitkidir. Çünkü hem bir sukulent ailesi üyesi hem de çok güzel çiçek açıp az yer kaplayan bir çiçektir. Diğer sukulentler gibi bakımı da oldukça kolaydır. Hem evde hem de ofisinizde hem bir yoldaş hem de harika bir dekor olarak yer alır. Renkleri de göz alıcıdır. Parlak kırmızı, turuncu, sarı ve pembe çeşitleri vardır.

Kalanşo Afrika ve Asya kokenli bir bitki. Kalanchoe düşen ve yeşeren anlamına geliyor. Bu parlak ve etli yaprakları olan çiçek toprağa düşünce yeniden filizleniyor. Tıpkı diğer birçok sukulent gibi onun da çoğaltılması çok kolay. Yapraklarında suyu ve besini depolar. Böylelikle zor şartlarda hayatta kalır.

Kalanşo'nuz sonbaharla birlikte açmaya başlar yaz sıcakları gelinceye kadar çiçekli kalabilir.

Kalanşo aşırı sıcak ve soğuktan korunmalıdır. Özellikle yazın direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Kış mevsimindeyse pencere önü gibi soğuk yiyebileceği alanlardan uzak tutun. Ayrıca soba, kalorifer petegi gibi ısı kaynaklarına da uzak durmalı. En düşük sıcaklık 10-12 derece olmalı. Evinizin havadar bir yerinde bakılması Kalanşo'yu mutlu eder. Bir de etrafında ona sürekli temas edecek şeyler olmamasına dikkat edin. Aşırı rüzgar da buna dahil. Sulama için toprağının kurumasını beklemek gerekir.  Yazın haftada iki kışın haftada bir sulanması yetecektir. Sulama suyunu önceden bir iki gün dinlendirmek faydalı olur. Çiçekleri her zaman dinlendirilmiş suyla sulamak aslında önemli bir detaydır. Kışın suyun sıcaklığına ayrıca dikkat etmek gerekir. Dinlendirilmiş su oda sıcaklığında olacaktır. Bu da sulama için uygun ısıdır. Çeşme suyunu direk saksıya dökmek çiçeği üşütür. Sulamadan sonra saksı tabağına biriken suyu dökmelisiniz.

Toprağı humuslu ve drenajı iyi olmalıdır. Çamurlaşan topraklar kullanmaktan kaçının.

Bitki besini vermek isterseniz orkide besinlerinden yılda bir kere verebilirsiniz.

Kalanşonuzun solan çiçeklerini budamak gelişimine katkıda bulunur. Enerjisini sağlıklı yapraklara vermesini yardımcı olur.

Solan çiçekler dışında budama yapmak için mayıs ayı ideal zamandır. Saksı değişimi de bu dönemde yapılmalıdır.

Kalanşo bitkisini garantili ve özenli şekilde çoğaltmak için gövdesinden kestiginiz bir parçasını iki üç gün bekletmeniz ve sonra toprağa dikmeniz öneriliyor. Kestiginiz parça 3-5 yapraklı bir kısım olsun. Diktikten sonra can suyunu verip üzerine bir naylon poşet geçirerek sera etkisi sağlayabilirsiniz. Yine iki üç günün sonunda bu poşeti çıkarın. Yeni kalanşonuz hayırlı olsun!

Bu kadar uğraşacak gücünüz yoksa kestiğiniz parçayı toprağa gömüverin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kalanşo bu konuda zorlayıcı bir bitki değildir.