Vazelin nedir? Nerelerde kullanılır? Vazelinle cilt bakımı...

Vazelin nedir? Nerelerde kullanılır? Vazelinle cilt bakımı...

Vazelin büyük küçük hepimizin en aşina olduğu bakım ürünlerinden biri. Ona sadece bakım ürünü demek yetmez. Vazelin kendisine makyaj çantasında, ecza dolabinda hatta alet çantalarında bile yer buluyor. Anneanne ve babaannelerimizin renksiz ve kokusuz olarak kullandığı vazelin artık rengarek, farklı koku ve aromalara sahip hale geldi. Bununla kalmadı, vitaminler, mineralleri kendine kattı ve yürüdü.
Bir kavanozu aylarca yıllarca bizimle kalan vazelini en etkin haliyle kullanmaya ne dersiniz? Çünkü gerçekten kullanım alanlari saymakla bitmeyen vazelin, bu yazıyı okuduğunuz anda daha hızlı bitecek.

Vazelin nedir ?

Vazelin bir petrol yan ürünüdür. Petrol yağı ya da parafin yağı olarak da bilinir. Vazelin havayla temas ettiğinde okside olmaz. Antibakteriyel özellik gösterdiği düşünülen vazelin merhem yapımında kullanılır. İyileştirici etkisi tartışılan vazelin aslında daha çok dış etkenleri önlemesi sayesinde iyileşme sağlıyor gibi görünüyor. Sürüldüğü alanda bir kalkan görevi görüyor. Bununla birlikte krem, şampuan gibi kozmetik ürünlerin içinde yer alır. En fazla da yumuşatma etkisiyle bilinir.

 

 

Vazelin cilt bakımında nasıl kullanılır?

Vazelin gerçekten güçlü bir nemlendiricidir. Cilt kuruluklarını gidermekte çok iyidir. Bu yüzden en çok sertleşen, kabuklanan deri üzerinde kullanımı yaygındır.
Topuk çatlaklarını gidermek için ayaklarınıza geceden sabaha kalacak şekilde vazelin sürün ve üzerine pamuklu bir çorap giyin. Geceleri bu şekilde uyuduğunuz zaman çatlakların yumuşadığını ve geçtiğini göreceksiniz.
Benzer sorunları dirsek ve dizlerimizde de çok fazla yaşıyoruz. Bu bölgeler vücudumuzun en fazla sürtünme ve baskıya maruz kalan alanlarıdır. Kuruyan dirsek ve dizlerinize vazelin sürün. Farkı açıkça yaşayacaksınız.
Pişik oluşan bölgeler için de vazelini kullanabilirsiniz. Bebek cildi için de önerilen vazelin kilo sebebiyle pişik sorunu yaşayanların çaresi olabilir.
Vazelin özellikle kışın kuruyan ellerin devasıdır. Dışarı çıkmadan önce nemlendirici gibi vazelin kullanabilirsiniz. Ya da topuk çatlaklarında olduğu gibi yatmadan önce ellerinize vazelin sürüp bir eldiven giyerek sabaha dek ellerinizin neme domnasını sağlayabilirsiniz.
Banyodan sonra tüm vücudunuza vazelin sürerek nemli bir cilde sahip olabilirsiniz.
Vazelin oldukça kalın yapıda olduğu için yüze uygulanması için küçük bir işlem yapmakta fayda var. Bir çay kaşığı vazelini cam bir kapta benmari usulü erittikten sonra yüzünüze uygulamanızı öneriyoruz. Aksi halde ağır yapısıyla gözeneklerinizi tıkayabilir. Vazelinin sürüldüğü alanı bir kalkan gibi kapladığı ve dış etkenlerden koruduğunu söylemiştik. Özellikle yüz bölgesinde bu bir sorun olabilir. Sivilce oluşumunu tetikleme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Özellikle yağlı cilde sahip olan kişiler vazelini yüzlerine sürmekten memnun kalmayabilirler. Bununla birlikte nemlendirme özelliği için göz altlarında da kullanılmaktadır. Dudaklar için harika bir nemlendiricidir.
Makyajınızı temizlemek için vazelin kullanabilirsiniz. Vazelini biraz eriterek kullanmayı unutmayın. Bir makyaj temizleme sütü gibi görev yapacaktır .

 

 

Vazelinle nasıl peeling yapılır?

Vazelinin kaygan yapısı onu peeling için harika bir ana malzeme yapıyor. Aynı zamanda vazelin iyi bir nemlendirici olduğu için peeling işlemlerinin kurutucu etkisini azaltır. Aşırı yıpranmanın da önüne geçer.
Biraz şeker ve vazelini karıştırarak müthiş bir peeling ürünü yapmak mümkün. Aynı şekilde deniz tuzunu da vazelinle karıştırıp peeling yapabilirsiniz. Biraz tarçın eklediğiniz vazelinle dudaklarınıza peeling yaparsanız tarçının dolgunlaştırıcı etkisini de gözlemleyebilirsiniz.
Vazelini tek başına dudaklariniza uygulayıp beklettikten sonra temiz bir diş fırçasıyla hafif hareketlerle dudaklarınızı fırçalayın. Ölü deriden ve pürüzlerden kolayca kurtulmanın en güzel yollarından biridir.

 

 

Saç, kaş ve kirpik bakımında vazelin nasıl kullanılır?

Az miktarda vazelini saç kırıklarının yoğun olduğu uç bölümlerine sürün. Bu sayede çatallanan saç folikülleri birbirlerine yapışarak daha canlı görünür. Vazelini saçınıza sürerken abartmayın. Çünkü arındırmak zor olabilir.
Kepek sorununuz varsa biraz vazelinle saç derinizi ovalayın ve iyice yedirin. Pul pul olan kafa derisini eski şekline getirmek için vazelinin tedavi edici ve nemlendirici özelliğinden faydalanın.
Saçlarınızı boyarken derinizin boya olmaması ve kolay temizlenmesi için de vazelin imdadınıza koşuyor. Saçlarınızın bittiği çizgi boyunca yüzünüze bir çerçeve gibi vazelin uygulayın. Boyama işlemini sonra yapın. Böylece boya bulaşsa bile vazelin sürdüğünüz alanlar kolayca temizlenecektir.
Kirpiklerinizi beslemek için vazelin kullanabilirsiniz. Bunun için bir kulak çubuğu ya da eski bir rimel fırçası kullanın. Az miktarda vazelin kirpiklerinizi hem besler hem de daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Özellikle gece yatmadan önce uygulayıp uyuyabilirsiniz.
Kaşlarınızın da neme ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Vazelin bu ihtiyaç için çok uygun. Bir parmağınızın ucuyla vazelini kaşlarınıza sürün. Üstelik dilediğiniz şekli verdikten sonra vazelin kaşlarınızın şeklini korumasına da yardımcı olur.

 

 

Vazelinle tırnak bakımı nasıl yapılır?

Vazelin düzenli kullanıldığında tırnak kenarındaki kütiküllerin kurumasını ve kalkmasını önler.  Bu sayede her zaman manikürlü gibi görünen elleriniz olur. Manikürün süresini oldukça uzatır. Ayrıca düzenli olarak vazelin sürülen tırnaklar daha parlak görünür.

Vazelin makyajda nasıl kullanılır?

Vazelin tek başına bur aydınlatıcı ce parlatıcı etkiye sahiptir. Dudaklariniza ve elmacık kemiklerinize az miktarda vazelin uygulamak daha canlı görünmenize yardımcı olur.
Vazelinin içine biraz kakao eklerseniz çikolata tadında bir dudak balmı elde edersiniz. Üstelik hem güzel renkte hem de harika kokan bir rujunuz olur.
Rujunuz dudaklarınızı çok kurutuyorsa biraz vazelinle karıştırarak kullanabilirsiniz. Çok daha kremsi olur ve dudaklarınızı kurutmaz.
Göz farlarınızı ya da allığınızı uygulamadan önce altına baz olarak vazelin sürebilirsiniz. Böylece hem renkler daha canlı olacak hem de özellikle farın kalıcılığı artacaktır.

 

 

Vazelinin farklı kullanım alanlari nelerdir?

Vazelin parfümünüzün daha kalıcı olmasını sağlar. Parfüm sıkmadan önce boynunuz ve bileklerinize biraz vazelin sürün be parfümü üzerine sıkın. Kokunun daha güzel ortaya çıktığını ve daha kalıcı olduğunu göreceksiniz.
Ojeler gibi kapağını açmakta zorlandığınız şişelerin kapak uçlarına vazelin sürerseniz yapışmayı önlersiniz.
Kapılarınız gıcırdıyorsa menteşelere biraz vazelin sürerek bundan kurtulabilirsiniz.
Sıkışan çekmeceleriniz için de raylarına biraz vazelin uygulayarak çözüm bulabilirsiniz.
Sıkışan fermuara biraz vazelin sürecek olursanız kayganlığı sayesinde kolayca açabilirsiniz.
Gerçek ya da suni deri ürünlerinizi (ayakkabı, çanta...) parlatmak için vazelin kullanabilirsiniz.
Ahşap yüzeyleri silmek için vazelin kullanırsanız hem bakımını yaparsınız hem de daha parlak mobilyalarınız olur.
Kıyafetlerinize bulaşan makyaj lekelerini çıkartmakta sizd yardımcı olur.

 

 

Vazelinin zararları var mı?

 

Vazelin çok yaygın kullanımı olan bir krem. Evlerde sorgusuzca kullanılan alışıldık bir dost olduğu söylenebilir. Anzak her şeyde olduğu gibi dikkat edilecek birkaç küçük nokta var elbette.
Vazelinin de çeşitleri olduğunu söylemiştik. Yeni bir ürün aldığınızda vücudunuzun ufak bir yerinde test edin.
Vazelin sürdükten sonra direkt güneşe çıkmaktan kaçının. Bu cildinizde aşırı yanma ya da lekelenmeye yol açabilir. Güneşe çıkacaksanız üzerine koruyucu sürün.
Güzle temasından kaçının. Özellikle kaş ve kirpik bakımında kullanırken miktara dikkat edin ve yüzünüze kaçmasına izin vermeyin.
Yukarda da belirttiğimiz gibi yağlı ciltlerin daha dikkatli olması gerekir. Vazelin cildi daha çok yağlandırabilir ve gözenekleri tıkayabilir.
Hamilelik döneminde kullanılmaması; eğer kullanılacaksa doktor tavsiyesi olması gerektiği unutulmamalıdır. Bebeğinizin cildinin de hassas olduğunu unutmayın. Vazelin bebek cildi için önerilse de sorunların yaşanabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bebek ürünleri bebekler için en doğru ürünlerdir. Öncesinde lütfen doktorunuza danışın. Alerjik bünyeler her zaman dikkatli olmalıdır.