SİNGONİUM, OKBAŞI, MELEK KANADI ÇİÇEĞİ BAKIMI

Singonium diğer isimleriyle singonyum, okbaşı ya da melek kanadı olarak bilinen harika bir bitki. Eskiden de evleri bolca süsleyen bu salon çiçeği şimdi çok farklı türleriyle evlerimize yeniden konuk olmaya başladı. Malumunuz artık bitkiler de modaya göre seçiliyor ve singonium da bu açıdan kendine önemli bir yer buldu.

 

Melek kanadı bitkisi oldukça gösterişli olmasının yanında bakımının da kolay olması nedeniyle bitki bakımına yeni merak salanlar için önerebileceğimiz bir tür. Çok fazla çeşidi bitki marketlere yerini alıyor. Ancak bakım konusunda bu cinsler pek de farklılık göstermiyor.Çoğaltması da oldukça zahmetsiz olduğu için eğer bir yakınınızda varsa okbaşı çiçeğine sahip olmak için para vermeden önce sahibinden bir çelik almayı denemenizi tavsiye ederiz.

Singonium ana vatanı Meksika, Brezilya, Ekvador ve Bolivya civarı olan bir bitki.

ADSADS

Kendisi tropik bir tür. Bu özelliğiyle Melek kanadı az güneş ışığı alan yerlerde de rahatça yaşayabiliyor. Bir sarmaşık süs bitkisidir. Ancak evlerimizde genellikle koca bir saksıyı dolduran, yayılıcı türlerin daha büyük yapraklı hale gelmiş bir versiyonu gibi karşımıza çıkarlar.

Yaygın olarak açık yeşil yapraklarının koyu yeşille çerçevelendiği türünü görürüz. Ancak pembeli, daha koyu yeşil yapraklı, grimsi hatta alacalı krem rengi olanları bile mevcut.

 

SAKSISI NASIL OLMALI? 

Çok narin görünen ince dalları vardır. Bazen singonyum bitkisinin saksıdan kenarlara doğru bayıldığını görürsünüz. Bu tür sarmaşık özellikte olduğu için telaşa kapılmayın ve onu bir çubuk yardımıyla destekleyin. Ya da daha uygun biraz daha derin bir saksıya geçirin ve dikim sırasında yeniden dik durabilecek şekilde hafifçe daha derine yerleştirin. Toprakla desteklenen okbaşı çiçeği yeniden dik durmaya başlayabilir. (Tecrübeyle sabittir.) Ancak mutlu görünüyorsa sarkmasına izin de verebilirsiniz.

MEVSİMLERDE BAKIMI NASIL OLMALI? 

DADASKış soğuklarına fazla toleransı yoktur. İdeal olan sıcaklık 15 derece civarlardır. En fazla 1 derecelere kadar keyfi kaçmadan yaşamını sürdürür. Fazla rüzgar almadığı müddetçe bu denli soğuğa dayanır. Ama Eksi dereceler görüldüğünde eğer rüzgar da alıyorsa yaprak uçlarından yanabilir. Bu durum sürerse bitkinizi kaybedebilirsiniz. İç mekanlar singonium için çok daha elverişlidir. Çünkü doğal ortamında onu koruyan bir ormanın kuytusunda yaşamaktadır. Yani kapı, pencere ağzı noktalarda tutmamalıyız.

Buna rağmen melek kanadı güneş ışığına hayır demez. Kuvvetli gün ışığı alsa bile çoğunlukla ortama uyum sağlayabilir. Ancak uzun saatler yakıcı güneş alan pencere önleri hemen hemen tüm bitkilerimiz için tehlike barındırır. Çünkü camdan yansıyan ışık doğadakinden daha sert vurabilir. Melek kanadı bitkisinin zar gibi yapraklarını yakmamak için aşırı güneşe maruz bırakmanızı önermiyoruz.

Okbaşı çiçeği de gün ışığına doğru eğilebilir. Bu yüzden form bozukluğu olmasın diye su verirken bitkimizi birazcık çevirmeliyiz. Böylece tek yöne doğru büyümesinin önüne geçebiliriz. Aksi halde bitki eğilim gösterdiği göne doğru ağırlaşarak yatmaya başlar. Dik tutmak zorlaşır.

SFSFD

Gün ışığı konusu tüm çiçekler için hayatidir. Yarı gölgeye dayanıklı olduğu bilinse de sağlıklı bir toprakta düzenli sulamaya rağmen cılız büyüyen bir bitkiniz varsa, yaprakları diri görünmüyorsa onu biraz ışığa yaklaştırın. Eğer sorun ışık yetersizliği ise kısa sürede kendini toplaması beklenir. Bitkilerin de ayrı canlılar olduğunu ve farklı talepleri olabileceğini unutmayın. Geldiği serada ya da daha önce yetiştirildiği evde sağlanan şartları arıyor olabilirler. Uyum sağlamaları için onlara biraz zaman tanımak gerekebilir.

 

HANGİ TOPRAK TERCİH EDİLMELİ? 

Singonium yetiştirmek için tercih edeceğiniz toprak konusunda aşırı hassasiyete gerek yoktur. Güvendiğiniz bir toprak olması her bitkide olduğu kadar okbaşı çiçeği bakımı için de önemlidir. Toprak seçimi yaparken mümkünse nem tutma kapasitesi nispeten yüksek tercih edilmelidir. Çünkü singonyum nem sever, rutubet sever bir bitkidir. Toprak değişimini 2 – 3 yılda bir yapabilirsiniz. İhtiyaç varsa, bitki saksıya göre büyük kaldıysa bir büyük saksıya alabilirsiniz. Saksımızda drenaj deliklerinin olması her zaman için elzem. Delikli saksı kullanmaya özen göstermelisiniz. Saksısını değiştireceğimiz zaman en fazla 1 büyük boy saksı olmalıdır.

singonium


SULAMASI NASIL YAPILMALI?

Nem sever bir bitki olsa da sulama konusunda çok eli açık olmamak gerek. Çünkü öğrendik ki aşırı sulama çoğu bitlimizi ölüme götürüyor. Sulamadan evvel toprağını kontrol etmek ve toprak kuruysa sulama yapmakta fayda var. Kış aylarında toprağın kuruma hızının yaz mevsimine göre daha düşük olduğunu gözden kaçırmayın. Buna göre sulama sıklığınızı uzatın ya da kısaltın. Vereceğimiz su oda sıcaklığında olursa çiçeğimiz için oluşabilecek risklerin önüne geçeriz. Sulamada ölçek kullanır ve her defasında aynı miktarda su dökerseniz bir rutin oluşturmada kolaylık sağlar. Hem de bitkide olası stresin önüne geçer.


NASIL ÇOĞALTABİLİRSİNİZ? 

Eğer bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız, çelik alarak basitçe yapabilirsiniz. Singonyum sarmaşık gibi uzamışsa 15-20 cm uzunlukta bir parçayı bitkiden ayırmak yeni bir bitki elde etmek için yeterli olacaktır. Ya da saksıdan uzayan dalların birini kökten ayırarak bir çelik elde edebiliriz. Hatta bu parça genellikle toprakta kalan bölümünden köklü halde ele gelir. Her durumda aldığınız çeliği bir süre suya koyun. Sağlıklı bir bitkinin köklerini görmeniz uzun sürmez. 10-15 cm kadar kök oluştuğunda artık toprağa ekebilirsiniz. Suda bekletmeden yapılan dikimlerde de tutma olasılığı yüksek. Ama tavsiyemiz önce köklendirerek saksıya almak olur. Hem de köklenirken çok seyirlik olurlar. Gelişimini izlemek gerçekten çok keyifli olacaktır. Köklendirme için zaman çok önemli değilse de direk ekim yapmak için kış bitimi ilkbahar aylarını beklemekte fayda var.

Singonium için gübre önemli bir mesele değil. Ancak daha gür daha sağlıklı bir bitki istiyorsak kullanmanın zararı yok. Gübre olarak yine güvendiğiniz bir marka kullanmaya çalışın. Kullandığınız bitki gübresinin çiçeğiniz için uygun olduğuna dikkat edin. Ürün talimatlarına mutlaka uyun. Fazla gübre kullanımı bitki köklerini yakarak geri dönülmez sonuçlara yol açabilir.


Bitkinizde bir sorun varsa şunları gözden geçirin:

ASDDA

Saksınızda yeterli drenaj deliği var mı? Ya da herhangi bir sebepten, tıkanıklıktan ötürü su saksıdan akmıyor olabilir mi?

Evde, balkonda bitkinize yakın bir alanda hasta bir bitki mevcut mu?

Toprak yeterince kaliteli mi? Bitkimiz seçici olmasa da bazı durumlarda toprak gerekli vitamin ve mineralleri içermiyor olabilir. Ya da fazla çamurlaşıyor, tam tersi taş gibi sertleşiyor ve bitki köklerini boğuyor olabilir mi?

Aşırı sulama yapıyor olabilir miyiz?

Bitki yapraklarında mantar, akar, un biti ya da örümcek gibi çeşitli hastalık ya da haşereler var mı?

Umarız ki hiç biri olmasın. Sağlıklı ve mutlu yaşasınlar, yaşayın.