ÜLKELER BİRER KADIN OLSALARDI, NASIL GÖRÜNÜRLERDİ?
Yapay zeka teknolojisi her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Son yıllarda hızla gelişerek birçok farklı alanda kullanılmaya başlandı. Yapay zeka ile metinler yazılıyor, tasarımlar yapılıyor, sanatsal üretimlere şahit oluyoruz. Gerçek üretimlerden ayrılmayacak kadar başarılı sonuçlar elde edilmesi ise herkes için hem şaşırtıcı hem de korkutucu bir durumda.
Sanat ve tasarım alanında da yapay zekanın kullanımı her geçen gün artmakta. Bu tür çalışmalar bir yönü ile olumlu karşılanırken, olumsuz olarak değerlendirmelerde olabiliyor.
Sanatçı, farklı ülkelerin kadınlar olarak nasıl görüneceğini hayal etmek için yapay zeka Teknolojisini Kullanmış ve “ülkeler birer kadın olsalardı, nasıl olurlardı?” diye sormuş. Twitter'da @CryptoTea_ ile tanınan Alexa adlı 20 yaşındaki bir sanatçı, farklı ülkeleri kadın olarak hayal etmek için yapay zeka teknolojisini kullanmış ve çıkan sonuçları şaşkınlık verici.
İçinde Türkiye’nin de olduğu bu çalışmada ülkelerin kültürlerini de yansıtan çizimlerde ABD’nin kadın çizimin kovboy şapkası kullanırken, Japonya ya da çin çizimlerinde yapay zeka yöresel kıyafetleri de öne çıkarmış durumda.
Yapay zeka iyi mi? Kötü mü?
Olumlu tarafından bakarsak, yapay zeka destekli çalışmalar sanat ve tasarım alanında yaratıcılığı artırabilir ve yeni, ilginç projelerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca, insanların yapay zeka teknolojisine olan ilgilerinin artması ve bu teknoloji hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları da mümkün olabilir.
Olumsuz tarafından bakarsak, bazı insanlar yapay zeka teknolojisinin yaratıcılığı azaltacağı ve insana özgü birçok özelliği kaybettireceği endişesi taşıyabilirler. Ayrıca, yapay zeka destekli çalışmaların insanların yerine geçmesi ve insanların işsiz kalması endişesi de var olabilir.
Bu nedenle, yapay zeka destekli sanat ve tasarım çalışmalarının kullanımı hakkında farklı görüşler olabilir. Ancak, yapay zekanın sadece araç olarak kullanıldığı ve sonuçta yaratıcılığı artırdığı unutulmamalıdır.