KABAK LİFİ NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR?
Kabak lifi tıpkı soframızda bize eşlik eden kabak sebzesi gibi dalda yetişir. Ancak onu lif olarak kullanabileceğimiz hale gelmesi için iyice olgunlaşması gerekir.
Son günlerde kabak lifi özellikle peeling etkisi için kullanılabileceği öğrenilince popüler hale geldi. Daha önemlisi organik olması onu önemli kılıyor. Çünkü kabak lifi bir süre kullanılıp yıprandıktan sonra tıpkı meyve sebze ve yapraklar gibi doğada kendiliğinden toprağa karışır. Hatta bu özelliğiyle kompost yapmakta bile kullanılabilir. Kompost yaparken sebze meyve artıklarının yanında deterjandan arınmış kabak lifini eklemekte sakınca yoktur.
Kabak lifi ne işe yarar?
Banyoda kullanımı oldukça yaygın olan kabak lifinin cilt üzerinde birçok etkisi var. Deri üzerindeki birçok problemden tek ürünle, oldukça ucuza kurtulmanızı sağlar.
- En önemlisi cilt üzerinde peeling etkisi yapmasıdır. Aslında kabak lifini banyo lifi olarak kullanmak yüzyıllardır bilinen keselenme yöntemiyle çok benzerlik gösterir. Kan dolaşımını hızlandırır. Keselenmenin ve vücudu fırçalamanın kan akışı üzerindeki olumlu etkileri biliniyor. Yani kabak lifiyle keselenmek sadece kirleri uzaklaştırmaz, doğru yöntem de uygulanırsa kan dolaşımınızı düzenleyebilirsiniz.
- Selülitlerinizi azaltmanıza yardımcı olur.
- Batık problemi yaşıyorsanız kabak lifi kullanarak bu sorunu giderebilirsiniz.
- Vücuttaki sivilce izi, leke oluşumlarının azaltılmasını sağlar.
- Ev temizliğinde, özellikle bulaşık yıkamada süngerin yerini alır.
Kabak Lifi mutfakta nasıl kullanılır?
Kabak lifini mutfağınızda bildiğiniz sünger gibi kullanabilirsiniz. Sadece biraz ıslattıktan sonra bulaşıklarınızı yıkayın. Çok beklemenize gerek olmuyor. Bir iki hamleden sonra kabak lifinin kullanımı oldukça kolaylaşıyor.
Kabak Lifi banyoda nasıl kullanılır?
Kabak lifini elinize ilk aldığınızda fazlasıyla sert olduğunu fark edersiniz. Bu haliyle pek bir işe yaramaz gibi görünebilir. Zaten önemli noktalardan biri kabak lifini cilt üzerinde kesinlikle kuru olarak kullanmamaktır. Kuru fırçalama çok etkili bir yöntem olsa da bunun için kullanılan ürünler çok nazik kıllardan yapılır. Eğer kabak lifi kuru olarak cilt üzerine sürülmeye çalışılırsa deride tahriş oluşumu kaçınılmaz olur.
Kabak lifini banyoda kese olarak kullanmadan önce mutlaka ıslatılması gerekir. Güzelce ıslanan kabak lifinin yumuşadığını görürsünüz. Acele etmeden iyice yumuşamasını bekleyin. Ardından kese yapabilirsiniz. Dilediğiniz duş jeli veya sabunu kullanabilirsiniz. Doğal bir sabun her zaman en iyi tercih olacaktır.
Kabak lifinin soyucu etkisi ölü derilerden ve batıklardan kurtulmanızı sağlar.
Vücudunuzda kol ve bacaklarınızdan kalbe doğru hafif hareketlerle uygulamak kan dolaşımını olumlu etkiler. Varisler için de olumlu sonuçlar verir. Selülitli bölgelere uygulandığında masaj etkisiyle selülit görünümünü ve oluşumunu azaltır.
Hiçbir peeling ürününü cildinize uygularken fazla güç uygulamamalısınız. Kabak lifinde de öyle. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın, kabak lifleri cilde çok basınç yaparak uygulanırsa deri üzerinde mikro çizikler meydana getirir.
Ayrıca her gün değil, haftada bir belki iki kez kullanmak yeterli olacaktır. Peeling ölü deriyi atarken canlı dokuya da etki ettiği için cilt yenilenmesine büyük destek sağlıyor. Temelde cildimiz için faydalı olan bu yöntem çok sık uygulanırsa cildin yenilenme hızının önüne geçerek toparlanmasını önlediği gibi daha kötüye gitmesine sebep olur. Her keselenmeden sonra cildimiz kuruma eğilimi gösterir. Güzelce nemlendirilmezse teninizde hassasiyet ortaya çıkabilir. Bu yüzden nemlendirme adımını atlamayın.
Kabak lifi Yüze Uygulanır mı?
Kabak lifi yüze uygulanabilir. Ancak hassas bir cildiniz varsa daha narin ürünler kullanmalısınız. Ne kadar ıslatıp yumuşatsanız da yapısı gereği gerçekten soyucu etki gösterir. Kabak lifinin ciltte tahrişe yol açabileceği ve kuruluğa sebep olabileceği unutulmamalı.
Özellikle sivilceli yüzünüze kesinlikle kullanmayın. Çünkü kabak lifiyle sivilceli bölgeyi ovaladığınızda mikropların çevreye daha da yayılmasına neden olabilirsiniz. Evet yüzünüzü yıkarsınız ama açık gözenekler ve eksfoliye olmuş (soyulmuş) cilt tabakası mikroplara açık hale gelmiştir. Sivilce yüzeyi ovalandığı için biz göremesek de folikülden dışarı saçılan iltihap damlacıkları yüzünüzün diğer bölgeleri için tehlike oluşturur.
Kabak Lifi nasıl saklanır?
Kabak lifi her kullanımdan sonra sabun ve deterjandan iyice arındırmalı ve havadar bir yerde kurumaya bırakılmalı. Böylece bir kabak lifini 4-5 ay kullanabilirsiniz. Çok kolay yıpranmadığı için kullanmaya başladığınız zamanı bir kenara not etmenizde fayda var. Her ne kadar bakteri barındırmadığı söylense de bir süre sonra bu etkisini kaybedecektir. 4-5 ayda bir değiştirmekte fayda var.