Kozmetikteki Tehlike: Zehirli İçerikler

Kozmetikteki Tehlike: Zehirli İçerikler

Paraben

Paraben hemen her kozmetik ürünün içinde bulunuyor. Bunun çok basit bir sebebi var. Paraben bir çeşit koruyucu maddedir. Ürünlerin raf ömrünü uzatır. Bakteri, küf mantar oluşumunu engeller. Düşük maliyeti sebebiyle de çok fazla tercih edilir

Paraben deri üzerinde tahrişve rahatsizlıklara sebep olmasının yanında deri tarafından emilerek vücutta birikir. Meme kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabilir. Araştırmalar meme kanseri olan hastalarda yapılan biyopsi örneklerinde harabene rastlandığını gösteriyor. Östrojen hormonunu taklit ediyor olması sebebiyle de meme kanseriyle daha çok ilişkilendirilmesi söz konusu.

Üstelik paraben vücuttan atılsa bile çözünmeden kalıyor. Doğada duya ve toprağa karışarak yediğimiz, içtiğimiz ürünlerle birlikte tekrar vücudumuza girebiliyor.

Paraben Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Benzylparaben isimleriyle ambalaj üzerinde bulunabilir.

Parabenin vücutta toksik etki oluşturacak ölçüde birikip birikmediği hala araştırılıyor.

Dioksin

Dioksin maddesi köpüren ürünlerde daha çok karşımıza çıkıyor. Plastik ürünlerin ısıyla teması sırasında ortaya çıkan kanserojen maddeyle aynı şeydir. Çünkü kozmetik ve ilaç sektörüyle birlikte plastik yapımında da kullanılmaktadır. Dioksinin vücutta biriktiği ve sadece anne sütüyle vücuttan atıldığı söyleniyor. Bu da bebeklerin doğar doğmaz dioksinle tanışma ihtimali olması demek. Çünkü dioksit suda çözünmüyor, yağda çözünüyor. Kanserojen olmasının yanında bağışıklık sistemine zarar verdiği söyleniyor.

Dioksin PEG, Oksinol, Nonoksinol, Polisorbat 60 ,Polisorbat 80, Polietilen, Polietilen glikol

Polioksietilen, -poli, -oksinol isimleriyle ürün etiketlerinde yer alabilir.

Sodyum Lauryl Sülfat 

Kozmetik ürünlerdeki zararlı maddeler üzerine biraz araştırma yaptıysanız SLS kısaltmasına mutlaka rastlamışsınızdır. SLS özellikle şampuanlar, sıvı sabunlar, duş jelleri gibi köpüren temizleyici ürünlerin içinde bulunuyor. Bu madde cildi inceltiyor. Tahriş ediyor. Eğer SLS içeren ürünü teninizde iki dakikadan fazla bekletirseniz derinin altına geçiyor. 

Vücutta kanser oluşturan diğer kimyasallarla birlikte reaksiyona girebilir. Östrojen hormonunu taklit ederek üreme sistemi ve cinsel gelişime zarar verebilir. Bunun dışında cilt üzerinde yaptığı tahriş sonucu kuruluk, ciltte hassasiyet ve alerjik reaksiyonları tetikleme etkisi oluşturur. Saçlarda kullanıldığında saç derisini ve saç foliküllerini zayıflatır. Ayrıca göz sağlığı açısından tehdit oluşturuyor.

Talk Pudrası

Talk pudrası Amerika’da birçok davada konu olmuş ve firmalar, içinde talk pudrası olan ürünlerini kullananların kansere yakalanması sebebiyle cezalara çarptırılmışlardır. Araştırmalar hala sürse de talk pudrası ve kanser ilişkisi olduğu söylenebilir.

Talk erimeyen bir maddedir. Genital bölgede kullanıldığında ya da deri üzerine uygulandığında üreme organlarına kadar gidebiliyor ve buralarda birikiyor. Havayla karışarak solunması halinde ise birikme akciğerde gerçekleşiyor. 

Triclosan

En çok diş macunlarında ve ayrıca bulaşık deterjanı ve el yıkama ürünlerinde kullanılıyor. Triclosan maddesinin hayvanlar üzerinde yapılan testlerde kalp kaslarını etkilediği ortaya çıkmıştır. 

Triclosan bir mikrop önleyici olarak kullanılıyor. Yani antibakteriyel bir madde. Ancak insan vücudundan atılımı çok zor ve doğada da uzun süre çözünmüyor. Bu madde lağımlarda, atık sularda dolaşıyor. Musluk suyunda bulunan klorla bir araya geldiğinde zehirli bir gaz salgılaması günlük kullanımdaki en büyük tehlikeyi oluşturuyor. Genel ölçüde bakıldığında triclosan doğada çoğaldıkça bakterilerin bağışıklık kazanması sebebiyle antibiyotik ve çeşitli ilaçlara karşı direnç kazanmasına zemin hazırlıyor.

Parafin

Parafin reaksiyona kapalı bir maddedir. Petrolün yan ürünüdür ve mumların ana maddesidir. Su ve hava geçirmez. Bu özelliğiyle gıdaları paketleme ve koruma amaçlı da kullanılan parafin kozmetik ürünlerin suya dayanıklı olması için de sıklıkla kullanılmaktadır.

Parafin maddesi özellikle yutulduğunda bir risk oluşturuyor. Karaciğerde böbreklerde ve lenf düğümlerinde biriktiği söyleniyor. Ancak harici kullanımda da parafin gözeneklerin tıkanmasına ve cildin hava almasına engel olmaktadır. Parafin ürün etiketlerinde mineral yağ adıyla geçmektedir.

Ftalat

Ftalatlar plastikmaddeleri yumuşatmak için oldukça yaygın kullanılır. Kozmetik ürünlerde ve deterjanlarda da sıkça rastlanıyor Özellikle mis gibi kalıcı kokusu olan deterjanlarda kullanılmış olması muhtemel. Bazı durumlarda ise koku içeriğini gizli tutma hakkını taşıyan firmalar bunu ambalaj üzerinde belirtmezler. 

Kötü olansa ftalat maddesinin kulanıldığı üründen direk şekilde insan vücuduna ulaşabilmesi. Bir şampuan ambalajında kullanıldıysa bu ambalaja dokunmak yeterli. Üstelik benzer şekilde içinde bulunan şampuanda çözünmesi son derece kolay. 

Ftalat hormon bozuyori kansere yol açıyor ve insan üremesi ve gelişimine etki ediyor.

Formaldehit

Özellikle ojeler ve kirpik yapıştırıcısı gibi ürünlerde bulunan formaldehite kozmetik sektöründe sabun, duş jeli ve şampuan benzeri ürün gruplarında da rastlanıyor. Formadehit günlük yaşantımızda karşımıza çıkan birçok eşyanın imalatında da kullanılmaktadır. Özellikle mobilyalar, yer döşemeleri dolap kapakları gibi… 

Isıyla ve nemle harekete geçen formaldehit solunması tehlikeli bir maddedir. Gözlerde reaksiyona sebep oluyor. Burun tıkanıklığı, boğazda yanma gibi etkiler açığa çıkarırken astıma götüren solunum yolu sorunlarına zemin hazırlıyor. Deri tahrişlerine yol açabiliyor. Bağışıklık sistemine zarar verdiği söyleniyor ve kansere sebep olabiliyor.

Yapay renklendiriciler

FD&C, D&C yazılarını ürün içeriğinde görürseniz bu içinde yapay renklendirici olduğunu gösterir. Bu maddelerin kanserojen oldukları biliniyor. Petrol türevlerinden ve kömür katranlarından elde ediliyor. İnsan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyorlar.