Kışın Açan Çiçekler
Kışın çiçeklensin, gönlümüz şenlensin... Renkler sadece yaz mevsimi için değildir. Kış aylarınızı da renklendirmek ve içinizi ısıtmak için birkaç bitki evlat edinmeyi düşünür müydünüz? Kışın çiçeklenecek güzel çiçeklerin bazılarını sizin için yazdık.
Onbir Ay Çiçeği
Bu güzellik adından anlaşılacağı gibi neredeyse yıl boyunca çiçeklenir. Bol ışık severler. Birçok çiçek gibi Onbir Ay çiçeğini de direk güneş ışığına maruz bırakmamalıyız. Bir tül ardından ışık alması yeterlidir. Onbir ay çiçeği güneşe doğru büyüyebilir. Bu yüzden eğrilip bükülmemesi ve daha dengeli büyümesi için ara ara saksısını çevirmemiz gerekir.
Sulamasını saksıdaki toprak kurudukça yapmalıyız. Saksı tabağındaki fazla suyu mutlaka dökmeliyiz. Sulama sıklığı ortam sıcaklığına, kullandığınız sulama kabının büyüklüğüne, bitki ve saksınızın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir.
Rüzgar Onbir ay çiçeği için zararlı olabilir. Bu yüzden direk rüzgar alacağı alanlardan uzak tutulmalı. Çiçeklerimiz için havalandırma çok önemlidir. Bulunduğu ortam gün içinde muhakkak havalandırılmalı. Ancak Onbir ay çiçeği kapı ve pencere ağzından uzak yerleştirilmelidir. Eğer pencere ve kapı önünde ise havalandırma sırasında korunaklı bir bölgeye alıp daha sonra tekrar yerine konmalıdır. Bu durum bitkinin fazla savrulmasıyla meydana gelebilecek kök hasarı ile ilgili. Köklerini çok zorlarsak kökler zedelenir, çiçeğimizin yaprakları beslenemez. Bazı çiçekler esintiden hoşlanabilir. Onbir ay çiçeği ise böyle bir duruma dayanıklı değildir.
Kıllanılan saksı bitkimize göre çok büyük olmamalıdır. Saksı değişimi için nisan ayı uygun bir dönem olacaktır. Eğer ihtiyaç yoksa sadece toprağını değiştirebiliriz. Eğer bitki saksısına sığmıyorsa bir boy büyük saksı yeterli olacaktır.
Yılbaşı çiçeği
Çok severiz, bayılırız. Yılbaşı çiçeği genellikle kışa doğru açsa da yılın herhangi bir vaktinde de çiçekleriyle sizi şaşırtabilecek güzellikte bir bitki. Kaktüsgillerdendir kendileri. Sarkar yayılır dallanır budaklanır. Koca bir saksıyı doldurabilir. Uçlarından koparır dibine eklersiniz. Oracıkta tutar. Yine de bir takım istekleri var elbette. Onlardan da biraz bahsedelim.
Yarı gölgede olmak ister. Doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa kızarır bozarır. Pörsümeye başlar. Yaprakları etli etliyken küçülür, sağlıksız bir hal alır. Hiç değilse tül olmalı arada.
Çok su istemez elbette. Tüm kaktüs akrabaları gibi. Toprağı da yine geçirgen olmalı. Saksısı kesinlikle delik olmalı. Kaktüs deyip geçmeyin. Az sulama yapacak olsak bile zamanla saksı dibinde biriken su yüzünden yılbaşı çiçeğinizi kaybedebilirsiniz. Sulaması Çiçeklenme döneminde birazcık daha fazla ve düzenli olmalı. Hiçbir sulamada suyu balçık gibi olmamalı. Tamamen suya doygun bir toprak olmasın. Çiçeklenme döneminden sonra uykuya geçecektir. Bu dönemde sulamayı azaltmalıyız. Hem aralıklı hem de az sulamalıyız.
Büyür yayılır dedik ama saksı seçimine dikkat etmeliyiz. Diğer kaktüslerimiz gibi yılbaşı çiçeği de büyük saksı istemez. Tam kendine kadar olmalı saksısı. Ne büyük ne küçük.
Hercai menekşe
Menekşelerin her biri ayrı güzel. Hercai menekşeler de… Zaman zaman parklarda bahçelerde de karşımıza çıkarlar. Kış şartlarına dayanıklı olmaları sebebiyle peyzaj tasarımlarında da tercih ediliyorlar. Balkonda da olur içerde de. Bazıları çok yıllık bazıları iki yıllık bitkilerdir. Evde olacaksa lütfen cam kenarını kendisine rezerve edelim. Yine yakıcı güneş alacağı pencereler değil elbette. Kısa süreli güneş alabileceği, bir tül ile maskelenmiş güneşi alabileceği bir yer olsun. Böyle güzel çiçeklere bu kadarı çok değil!
Çok sulanmak istemezler. Üstten sulamayın. Üstten sulayacaksanız eğer yapraklarını gözetelim, kollayalım. Alttan alttan dökelim suyu. Yapraklarının ıslanmasından hoşlanmayacaktır. Bilirsiniz. Menekşelerin huyu böyledir. Olmadı saksıyı daldırma yöntemiyle dipten de sulayabilirsiniz. Ancak sulama sıklığımız toprağın kurumaya yüz tuttuğu zamanlara göre ayarlanmalı.
Çiçeklendikten sonra eğer çiçeklerini döktürse, sararan solan yaprakları varsa onları temizlemek iyi olacaktır. Kendini daha kolay toparlar.
Kökleri sığdır. Yüzeye yakın kalır. Aynı zamanda genişleyerek yayılacaktır. Bu yüzden derin bir saksı yerine daha yayvan bir saksı seçmek doğru olacaktır. Yine çok büyük değil elbette. Menekşe saksısı diye bir şey var çiçek severlerin malumu. Ama eğer bir fikriniz yoksa bir çiçekçiden yahut saksı satan dükkanlardan “menekşe saksısı” diye isteyebilirsiniz. Nispeten küçük ve yayvan saksılardır bunlar.
Tohumdan ekip de bakabiliriz. Elimizdeki hercai menekşemizden de çoğaltabiliriz. Genel olarak sonbaharda bu işlemleri yapalım. Ama çimlenme ve çoğaltma döneminde fazla soğuktan koruyalım.
Sıklamen çiçeği
Çuhaçiçeğigillerden deniyor Sıklamen için. Muhakkak doğru. Ama kendisine biraz bakınca huyunu suyunu öğrenince kardelengillerden olmasın sakın bu diyesi geliyor insanın. Gelin okuduktan sonra siz karar verin. Sanki onun uzak kuzeni gibi davranıyor.
Genellikle sonbahar başlarında çiçeklenmeye başlarlar. Çiçekleri mevsimliktir. Yaz dönemi dökülür. Sıklamen uyur. Sonra yeniden açar. Eğer iyi bakabilirsek…
Doğada ormanlık alanlarda, kaya diplerinde yaşıyorlar. Ama o kadar güzeller ki saksıya koymadan edememişiz. Neredeyse oraları unutup kendini saksı çiçeği sanacak Sıklamen çiçeği. Doğal ortamına bakılınca yetiştirmesi zor değil, diyebiliriz. Yine de kendine has bazı istek ve arzuları var onun da. Şimdi onlara bir bakalım.
Sıklamen ister ki hava esintisini, serinliği doya doya hissetsin. -30 dereceyi görse bile direnebilen bu güzel çiçeğin yine de keyifli kalabilmesi için 15-25 dereceleri korumak gerekir. 15 derecenin altında ölmezse de çok zorlanır. Hiç birimiz evimizde keyfi kaçmış bir çiçek görmek istemeyiz. Doğada kendi başının çaresine baksa da biz yine de dikkatli olalım. Esintiyi hissettirelim ama fırtınada bırakmayalım. Bu bakımdan diğer birçok salon ve balkon bitkisinden ayrışıyor Sıklamen. Kendisine has bir alanı olmalı. Ferah, serin, esintili. Yalnız bir kez daha uyaralım. Doğada onu koruyacak ağaç gövdeleri, büyük kaya parçaları vardır. Bunları kendisine siper edinebilir. Evlerimizde bu ortamı sağlayamazsak çiçeklerin narin boynu bükülür. Dahası fazla sarsılırsa kökleri zarar görebilir.
Ormanda ya da kaya diplerinde yaşıyor demiştik ya, direk güneş ışığı almıyor doğal ortamında. Biz de güneş ışığını filtrelemeliyiz.
Saksısı yine çok büyük olmamalı. Sığacağı büyüklükte bir saksı yeterli. Ama mutlaka altı delik olsun.
Suyu oda sıcaklığında olmalı. Çok fazla sulamamak gerekiyor. Sıklamen çiçeği soğan köklü bir bitki. Fazla su bu soğanın çürümesine sebep olabilir.
Çiçekler kuruyup dökülüp birkaç yaprağı sararırsa onları güzelce budayarak temizleyin. Keyifsiz görünüyorsa uykuya rahat geçmesi için daha hafif güneş daha az esinti alacağı sakin bir alana taşıyabilirsiniz.
Orkide
Ah Orkideler… Genellkile yılda iki kez açtığı söylenir. Bakımı gerçekten özen ve emek gerektirir. Eğer hazırsanız sizi Orkide ile ilgili hazırladığımız geniş yazımıza doğru alalım.
Herkese Güzel açan çiçekler!