GİYİM TARZI/STİLİ AKIMLARI… SİZİN STİLİNİZ HANGİSİ ?
Moda ve giyim sektöründe birbirinden farklı farklı dönemlerde popüler hale gelmiş çok fazla giyim tarzı bulunmaktadır. Moda ne kadar güncelliğini popüler kültürle korusa da günün sonunda herkesin ortak moda anlayışı “kendine yakışanı giymek” ya da “kendi tarzını yansıtan stile sahip olmak”tır.
Giyilen kıyafetler modanın sunduğu seçeneklerden seçilmiş olsa bile o kıyafeti alıp kendi tarzınızla yorumlayış kadınların iç dünyasını yansıtmaktadır. Ve bir kıyafete, kullanılan renklere, tercih edilen parçalara, stile baktığımız zaman o kişi hakkında kolay yorum yapabilir, kişiliği, yaşantısı, zevkleri hakkında tahminlerde bulunabiliriz.
Modern dönemde hep yeni, orijinal hatta marjinal tarzlara kayışlar olsa da moda konusunda devamlı bir geçmişe dönüş, geçmişten gelen akımları, stilleri yenilemek, dokunuşlarda bulunmak devam etmektedir. Uzun yıllardır kişilerin kendilerini birey olarak ortaya koyma özgürlüklerinin artışı ile birbirinden farklı çok fazla giyim tarzı oluşmuştur. Ve Kadın giyim tarzları ya da yeni moda akımı olarak sürekli farklılık göstermiştir. Bu tarzlar kişilerin ruh halini, kişiliklerini de yansıtmaktadır.
Kaç çeşit giyim tarzı vardır? Salaş giyim nedir? Minimalist giyim nasıl sağlanır? Klasik misiniz yoksa avangart mı? Sizin giyim tarzınız, stiliniz nedir?
1. Klasik Giyim Tarzı
Eğer her an iş hayatından fırlamış gibi giyiniyor iseniz siz bir klasik giyim tarzına sahipsinizdir. Koyu renkler, blazer ceketler, kumaş pantolonlar, jilet gibi kumaşlar, tek parça elbise ile tek renk olarak kombinlenmiş kıyafetler bu giyim tarzının vazgeçilmezleridir. Şık bir şekilde kombinlenen bu giyim tarzı her zaman dikkat çekici olmuştur.
2. Retro Giyim Tarzı
Geçmişte belli bir tarihte yaygın olarak giyilmiş kıyafetler ya da kullanılan aksesuarların yeniden popüler hale getirilmesi ya da tarz olarak bu parçaları seçerek kombin yapılmasıdır. Puantiyeli etekler, vatkalı ceketler, kısa etek-blazer ceket kombinleri bu tarzın en çok görünenleridir.
3. Vintage Giyim Tarzı
Son yıllarda hayatımızın moda, giyim, aksesuar, dekorasyon, ev eşyası vb. tüm alanlarda karşımıza çıkan vintage, nostaljik anlamda belli bir dönemi, tarihi yansıtan herhangi bir şeyi ifade eder. Giyim konusunda geçmişte ikonlaşmış kıyafet ve tasarımlardır. Üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıyan, ikonlaşmış kıyafet ve tasarımlara denir. 80’lerin neon renkli kıyafetleri gibi.
4. Feminen Stil Giyim Tarzı
Kadınsı anlamına gelen “Feminen” kelimesinden de anlaşılığa üzere, kadınsı hatları vurgulayan giyim stilidir. Hanım hanımcık, neşeli, oturaklı ve hanımefendi olarak nitelenen tarzları tanımlar.
5. Vamp Giyim Tarzı
Vamp, alımlı-seksi kadın analmında kullanılmaktadır. Moda tarzı olarak ise genellikle siyah renk, yüksek topuklar ve abartılı makyajı içinde bulundurur. Bu tarzda koyu renkler, deri etek/elbise gibi parçalar, kıyafetlerde dantel-metal detaylar, kalın topuklu ince veya uzun çizmeler-botlar bu giyim tarzının vazgeçilmezleridir.
6. Bohem Giyim Tarzı
1960-1970 yıllarına ait olan bu giyim tarzı günümüzde salaş giyim tarzını ifade etmek için kullanılmaktadır. Son derece salaş, bol ve karışık renk içeriklerine sahip olan bir giyim tarzınız var ve giyinmekteki önceliğiniz her yerde rahat olmak ise bohem tarz sizin işiniz.
7. Sofistike Giyim Tarzı
Asillik, şıklık, zarafet ve modernlik…. Bunların sizinle anılmasını istiyorsanız sofistike bir giyim tarzını tercih etmelisiniz. Kadınların ince zevklerini ortaya koyan, ayrıntıları ile dikkat çeken, modayı kendine uyduran, kendi zevklerini her parçada ustalıkla gösteren bir tarzdır. Uzun elbiseler, etekler, tulumlar, sade kombinler, uzun paltolar, düz kazak modelleri bu stilin en belirgin parçalarıdır. Temelde moda olanı kendi çizgisinde kombine uydurmasıdır.
8. Grunge Stil Giyim Tarzı
80’li yılların sonlarında rock müziğe benzer bir müzik türü olarak ortaya çıkan Grunge, yaşam ve giyim tarzında 90’larda etkin olan bir akım olmuştur. Bu giyim tarzında biraz hippilik biraz bohemlik hakimdir. Rahat ve eforsuz bir şıklık arayışında iseniz, yırtık kotlar, ekose gömlekler, sarkık kollu oversize hırka-kazak-sweetler, spor ayakkabı-botlar, deri yelek ya da bol kazaklardan hoşlanıyor ve tercih ediyorsanız bu sizin stiliniz.
9. Eklektik (Karma Desen) Giyim Tarzı
Zıtlıkları buluşturan bir ruhsanız bu giyim tarzı sizin için akım olmuştur. Bu stilde farklı renk, parça, tarzdaki parçaları bir araya getirerek bir bütünlük oluşturmak vardır. Zıt parçaların kullanıldığı bu akımda şık bir eteğin üstüne deri bir ceket giymek gibi, bir gece elbisesini renkli bir spor ayakkabı ile kombinlemek gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.
10. Monokrom (Monochrome) Giyim Tarzı
Monokrom giyim tarzı renklerin konuştuğu bir stildir. Baştan aşağı tek renkten oluşan ya da zıt renklerden (siyah-beyaz) oluşan parçaların kombinlenmesidir.
11. Maskülen Giyim Tarzı
Fransızca olarak erkek kelimesinden türeyen "Maskülen" erkeksi demektir. Giyim tarzında erkeksi bir tarzı tercih edenler için kullanılan, keskin-sert hatlı bir giyim tercihi ile güçlü bir imaj vermek isteyen kadınların tarzıdır. Erkek giyim tarzını, takım elbise, yelek, kravat, pantolon askısı gibi parçaları kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlarlar.
12. Minimalist Stil Giyim Tarzı
Minimalizim son yıllarda hayatın her alanında kendini gösteren bir akımdır. Minimalist moda bazlı giyim tarzında abartı yoktur. Sadelik, net görünümlü stillerden oluşan abartıdan kaçan kadınların tarzıdır. Renk karmaşasından, büyük desenli kıyafetlerden, göz yoran renklerden, abartılı aksesuarlardan uzaktır. Daima sade bir şıklık, abartısız, net görünümlü, göz yormayan stillerden hoşlanan kadınlar ve beyaz-krem-bej-gri- siyah-kahverengi gibi pastel renkleri kullanmayı sevenler için uygun bir stildir.
13. Avantgarde (Avangart) Stil Giyim Tarzı
Günlük giyilmeyen abartılı parçaların kullanıldığı, kesim olarak farklılık taşıyan, sıra dışı kıyafetlerin kombinlenmesidir. Alışılmamış yeniliklere sahip olanların tarzıdır. Renklerin kullanımı, model kesimlerinin şekilleri alışılmışın dışındadır.
14. Elegant Giyim Tarzı
Efsanevi oyuncu Audrey Hepburn’u akıllara getiren giyim tarzıdır. Zarafet, incelik, özen bu giyim tarzının temelidir. Zarif, titiz, kaliteli ve kibar bir duruş aranan bu giyim tarzında sadelik ön plandadır. Zamansız parçalar, her döneme hitap eden klasik kıyafetler bu tarzın kombinleridir.
15. Barok Giyim Tarzı
Bir sanat akımı olan Barok, ağır süslemelerin olduğu, göz alıcı renklerin kullanıldığı giyim tarzıdır. Barok giyim tarzı: 17. yüzyıl barok dönemi ile eşleştirilmektedir. O dönemin ağır işlemeleri, süslemeleri, zenginlikleri, şatafatları, göz alıcı renkler moda akımı içinde kullanılmıştır. Oturtmalı elbiseler, beli incelten korseler…. Parıltılı gold işlemeler, kürkler, tafta kumaşlar, kadifeler de bu parçaların ana unsurlarındandır.
16. Gotik (Gothic Clothing Style) Giyim Tarzı
Ortaçağ Avrupası'nda bir mimari akım olarak ortaya çıkan Gotik, 70 ve 80’li yıllarda popülerlik kazanan bir giyim tarzı olmuştur. Ortaçağın karmaşık, karanlık gizemli havasını taşıyan giyim ve makyajı içinde barındırmaktadır.