Fiziksel Ağrılar Depresyon Belirtisi Olabilir
Araştırmalar Genellikle Fiziksel Acı İle Birlikte Düşünülmeyen Depresyonun Aslında “Acıtabileceğini” Gösteriyor.
Depresyon belirtilerinin sadece kafanızın İçinde ya da duygularınızda ortaya çıktığını düşünüyorsanız yanılmış olabilirsiniz. Bedeninizde gözlemleyebileceğiniz belirtileri sizin için araştırdık.
Bu yazımızı okuduktan sonra “depresyonum ağrıyor” diyebileceksiniz. Bu hastalık her ne kadar üzüntü, ağlama ve umutsuzluk duyguları gibi duygusal semptomlarla eşleştirilse de araştırmalar depresyonun fiziksel acı olarak da ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Bazı kültürler zihinsel sağlık hakkında konuşmaya çok açık değildir. Örneğin Çin ve Kore Kültürlerinde depresyon bir efsane olarak düşünülür. Benzer sebeplerle depresyonu aklına bile getirmeyen insanlar onun sebep olduğu fiziksel belirtileri tedavi için doktora giderler. Ama bu fiziksel belirtiler, duygusal etkiler kadar önemlidir.
Fiziksel semptomlar depresif bir dönemin yaklaştığı ya da depresyonun içinde olup olmadığınıza dair size ip uçları verir.
Diğer yandan fiziksel belirtiler depresyonun ne kadar gerçek ve refahımıza ne denli zararlı olduğunu da kanıtlamaktadır.
İşte depresyonun en yaygın görülen 8 fiziksel belirtisi:
1 - Yorgunluk veya sürekli enerji düşüklüğü.
Yorgunluk depresyonunun sık karşılaşılan belirtilerinden biri. Bazen bir çoğumuz enerjimizin düşük olduğundan yakınırız. Sabahları yataktan çıkmak ve işe gitmek yerine televizyon izleyebilmeyi ister halde oluruz. Stresin bizi tükettiğini biliyoruz. Depresyon da yorgunluğu beraberinde getirebiliyor. Bununla birlikte günlük yorgunlukların aksine depresyon yorgunluğu konsantrasyon problemlerine, sinirlilik hissine ve ilgisizliğe yol açabilir.
Depresyonda olan kişilerin tam bir gece uykusundan sonra bile kendilerini halsiz hissettikleri söylenir. Bu kişilerde uyku, bedeni ve zihni yenileme işlevini yerine getirmiyor gibidir.
Elbette enfeksiyonlar ve virüsler gibi gerçek fiziksel hastalıklar yorgunluğa sebep oluyor. Bu nedenle yorgunluğun depresyonla ilişkisini kurmak çok da kolay olmayacaktır.
Yorgunluğun depresyonla ilişkilendirebilmesi için yanında üzüntü, umutsuzluk, günlük aktivitelerden zevk almama gibi belirtilerin eşlik ediyor olması gerekir.
2 - Azalan Ağrı Toleransı
Arada bir sinir noktalarınızda yanma hissediyor ama ağrınıza bir fiziksel neden bulamıyor musunuz? Bu durumun depresyona giden yolla bir ilgisi olabilir.
Depresyona giren insanlarda ağrı eşiğinin düştüğü araştırmalarla ortaya konmuştur. Sıradan ağrılar depresyondaki insanları daha fazla etkiliyor.
Bu bilgilerle direk bir sepep-sonuç ilişkisi kurmak mümkün değilse de doktorunuzun önerdiği ilaçlara bu yaklaşımla bakılmalıdır.
Bazı araştırmalara göre anti-depresan ilaçları sadece depresyonun hafiflemesine yardımcı olmayıp bir ağrı kesici gibi hareket edebiliyor.
3 - Sırt ve Kas Ağrıları
Sabah uyandığınızda her şey normalmiş gibi görünürken işte ya da okul sırasında sırt ağrılarınız baş göstermeye başlıyorsa stresli ya da depresif olabilirsiniz. Duruş bozuklukları ya da darbelerle açıklanabilecek bu belirtiler psikolojik sorunların da göstergesi olabilirler.
Psikologlar ve psikiyatristler uzun zamandır duygusal sorunların kronik ağrılara neden olabileceğine inanıyor. Yine de depresyonla vücudun enflamatuar tepkileri arasındaki bağlantılar araştırılmaya muhtaç durumda.
Son dönemdeki çalışmalar vücuttaki iltihabın beyindeki sinir devreleriyle ilgisi olabileceğini gösteriyor. Enflamasyonun beyin sinyallerini kesebileceği ve bu nedenle depresyon ve tedavisinde rolü olabileceği düşünülmektedir.
4 - Baş ağrıları
Hemen herkes ara sıra baş ağrısı çeker. Öyle yaygın bir rahatsızlıktır ki onları ciddiye almayız. Bir iş arkadaşınızla yaşadığınız basit bir çatışma bile baş ağrılarını tetikleyebilir.
Eğer daha önce de yaşadığınız benzer bir çatışmayı tolere etmeyi başardıysanız baş ağrınızın sebebi farklı olabilir. Günlük baş ağrılarına geçtiğinizi fark ediyorsanız depresyon açısından kayda değerdir.
Dayanılmaz migren ağrılarından farklı olarak depresyona dayalı baş ağrıları kişinin işlevlerini kesin olarak bozmaz. Gerginlik baş ağrıları da denen bu tip baş ağrıları özellikle kaşların çevresinde hafif bir zonklama hissiyle kendini gösterir.
Bu baş ağrıları reçetesiz satın alınabilen basit ağrı kesici ilaçlarla kolayca geçebilir. Ama düzenli olarak geri dönerler. Bazı durumlarda kronik gerginlik baş ağrıları majör depresif bozukluk belirtisi olabilmektedir.
Yine de baş ağrısının psikolojik sorunlarınız olduğunu tek başına kanıtlaması mümkün değil. Yine beraberinde üzüntü, sinirlilik ve enerji düşüklüğü gibi ek semptomlar da aranmalıdır.
5 - Gözle ilgili sorunlar veya azalan görme
Dünyayı bulanık mı görüyorsunuz? Depresyon dünyanın gri ve kasvetli görünmesine sebep oluyor. Bu kulağa biraz duygusal gelebilir ancak araştırmalar bu zihinsel sağlık sorununun kişinin görüşünü etkileyebileceğini gösteriyor.
80 kişi üzerinde yapılan bir çalışma gösterdi ki; depresyondaki kişilerde kontrast algısı düşüyor. Bu da depresyonun neden dünyayı puslu hale getirdiğini açıklayabilir.
6 - Karın bölgesinde ya da midede ağrı ve rahatsızlık
Midedeki batma hissi depresyon belirtilerinden biridir. Karın ağrılarını genellikle gaz ya da adet ağrısıyla ilişkilendirmek kolaydır.
Özellikle stres ortaya çıktığında daha kötü hale gelen ağrılar depresyonla ilgili olabilir. Kramp, şişkinlik ve bulantı gibi mide rahatsızlıklarının zayıf zihinsel sağlık belirtisi olduğu öne sürülmüştür. Depresyonun iltihaplı sindirim sistemine neden olacağı düşünülüyor.
Doktorlar ve bilim insanları zaman zaman bağırsakları “ikinci beyin” olarak adlandırır. Çünkü bağırsak sağlığı ile zihinsel sağlık arasında bağlantı bulunmuştur. Midemizde faydalı bakteriler vardır. İyi bakteriler konusunda dengesizlik yaşarsak endişe ve depresyon belirtileri ortaya çıkıyor.
Dengeli beslenmek, probiyotik alımına dikkat etmek kişinin ruh sağlığını iyileştirebilir. Fakat yine bu konuda da araştırmalar henüz tamamlanmamıştır.
7 - Sindirim sorunları
Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri son derece rahatsız edicidir. Gıda zehirlenmesi ya da sindirim sistemindeki bir takım virüslerden kaynaklandığını varsaymak mümkündür.
Ancak üzüntü, endişe ve bunalmalar sindirim sistemimizi bozabilir. Çalışmalar anksiyete, depresyon ve gastrointestinal ağrı arasında bağlantı olduğunu göstermektedir.
Ağrı beynimizin bir iletişim kurma yöntemidir.
Üzüntü, öfke ve utanç gibi duyguları tanımlamaktan ve konuşmaktan kaçınırsanız bu duygular vücudunuzda farklı şekilde tezahür edebilir.
Bu fiziksel semptomlardan herhangi birini uzun süredir yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu almalısınız.
Amerikan Psikologlar Birliği'ne göre, depresyon her yıl milyonlarca yetişkini etkileyen en yaygın akıl hastalıklarından biri.
Depresyon genetik, çocukluk travmaları, beyin kimyası gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Depresyona giren insanlar tamamen iyileşmek için psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar.
Fiziksel ağrılarınızın olması gerekenden farklı olduğunu düşünüyorsanız ihtiyaç duyduğunuz yardımı profesyonel ellerden alabileceğinizi unutmayın.
İrem Erzü