DURUŞ BOZUKLUĞU DÜZELTMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Modern yaşamın neden olduğu temel duruş hataları ve bunlardan kaçınmak için dayalı stratejiler nelerdir?
Hepimizin yaptığı en yaygın hatta duruşla ilgili olandır. ‘Dik durduğumuzda daha iyi görünüyoruz’un çok ötesinde bir gerçek var kötü duruş alışkanlıkları bir dizi kas-iskelet sorununa yol açabilir. Duruşunuzu iyileştirmenin hem sağlığınızı hem de yaşam sürenizi uzattığını bir gerçek.
Toplum geliştikçe, hareketsiz yaşam tarzlarının ve teknolojinin yaygın olarak benimsenmesiyle doğrudan bağlantılı olan kötü duruş alışkanlıklarının yaygınlığı da gittikçe artıyor. Masa başında oturmak, yatakta cihaz kullanmak ve topuklu ayakkabılarla yürümek gibi optimal olmayan pozisyonlarda geçirilen uzun süreler, sayısız kas-iskelet sorununa neden oluyor.
Kötü duruş bozuklukları, vücudun doğal hizalamasının bozulduğu durumlardır. Bu durumlar, omurga, boyun, omuzlar ve kalçalar gibi vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı, gerilme, yorgunluk ve hatta sakatlanmalara yol açabilir. Kötü duruş bozuklukları, uzun süreli oturma, ayakta durma veya aynı pozisyonda kalma gibi yanlış alışkanlıklar, zayıf kaslar, yaşlanma ve yaralanmalar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
MASAYA BAĞLI POSTURAL TUZAKLAR
Masa başında çalışmanın iki ana duruş sorununa neden olabilir. İlk olarak, servikal hiperekstansiyon ve ileri baş duruş. Aşırı boyun bükülmesi ve düşük oturma pozisyonu nedeniyle başın daha fazla öne eğilmesidir Bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların yaygın kullanımı ile artan bu durum ile artan hatalı duruş, servikal omurgada artan bir yüke yol açarak kas dengesizliklerine neden oluyor.
İkincisi ise yuvarlak omuzlar ve çıkıntılı kürek kemikleri ile daha 'kambur' bir görünüme neden olması. Uzun süre masa başı çalışma, torasik omurganın aşırı eğriliği ile karakterize edilen omurgada sıkıntılara yol açabiliyor.
CİHAZ KAYNAKLI DURUŞ BOZUKLUKLARI
Bunlar da iki ana kategoriye ayrılır; yaslanmış durumdayken akıllı telefonlara ve ekranlara bakmak. Boyun veya metin boynu, akıllı telefonlarda ve diğer el cihazlarında sürekli aşağıya bakmanın neden olduğu bir duruş bozukluğu mevcut. Bu pozisyon servikal omurgayı zorlamakta ve kronik boyun ağrısına, kas dengesizliklerine ve her omur arasındaki intervertebral disklerde dejeneratif değişikliklere neden olabiliyor.
Yatakta, özellikle yüzüstü veya yarı yatar pozisyonda ekran izlemek, duruş sorunlarını şiddetlendirebilir. Bu pozisyon, boyun bölgesi) ve üst ve orta omurga üzerinde aşırı stres oluşturarak kas dengesizliklerine ve gerilme yaralanmalarına neden olur.
AYAKKABI VE DURUŞ BOZUKLUĞU
Buradaki ana suçlu topuklu ayakkabılar. Sık sık yüksek topuklu ayakkabı giymek, lomber omurganın aşırı içe doğru eğriliği olan lomber lordozu tetikleyebiliyor. Bu postural sapma, sırtın alt kısmındaki yükü artırarak kas dengesizliklerine ve potansiyel kronik ağrıya neden oluyor.
KÖTÜ DURUŞ ALIŞKANLIKLARI DÜZELTMEK İÇİN 5 YOL
İngiltere'nin önde gelen fizyoterapistlerinden biri olan Luis Ribeiro bu durumların düzeltilmesi için şunları tavsiyesi ediyor:
1. Ergonomik çalışma alanları kullanın: Yüksekliği ayarlanabilen sandalyeler, masalar ve monitörler omurga üzerindeki baskıyı azaltabilir ve doğru duruşu sağlayabilir.
2. Düzenli molalar verin: Kas dengesizliklerini hafifletmek ve uzun süreli statik duruşları önlemek için çalışırken kısa molalar ve germe egzersizleri yapın.
3. Duruş bilincine sahip olun: Ayakta durma, oturma ve yürüme dahil olmak üzere günlük aktiviteler sırasında uygun duruşu korumaya aktif olarak sürdürün, alışkanlık haline getirin.
4. Fizyoterapi ve kuvvetlendirme egzersizlerini birleştirin: Uygun spinal hizalamayı korumaya yardımcı olmak için üst sırt, alt sırt ve kalça kasları gibi arka zincir kaslarını hedef alan egzersizler yapın.
5. Yüksek topuk giymeyi sınırlayın: Topukluları özel durumlar için ayırın ve yeterli kemer desteği sağlayan ayakkabıları tercih edin. Ayakta geçen uzun günler için, kemer desteği iyi olan rahat ayakkabılar idealdir.
GÜNLÜK HAYATTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kötü duruş bozukluklarını düzeltmek için günlük hayatta dikkat edilmesi gereken birkaç şey şunlardır:
Doğru Duruş Alışkanlıkları Geliştirin: Otururken veya ayakta dururken sırtınızı düz tutun, omuzlarınızı geriye doğru çekin ve kafanızı dik tutun. Ayakta dururken ağırlığınızın dengeli bir şekilde dağıldığından emin olun.
Egzersiz Yapın: Güçlü kaslar, doğru duruşu korumak için önemlidir. Düzenli egzersiz yaparak, özellikle de sırt, karın ve kalça kaslarını çalıştırarak, vücudunuzun doğru hizalamasını koruyabilirsiniz.
Düzgün Yastık Kullanın: Uyku sırasında doğru yastık kullanmak, boyun ve omuz kaslarının dinlenmesine ve gevşemesine yardımcı olabilir. Doğru yastık, baş ve boyunun doğru hizalanmasını sağlayarak sırt ve boyun ağrısını azaltabilir.
Masaüstü Ergonomisine Dikkat Edin: Ofiste veya evde masa başında çalışırken, doğru masaüstü ergonomisine dikkat etmek önemlidir. Masa, sandalye ve klavye ayarlarınızı doğru şekilde ayarlayarak, bilgisayar başında otururken doğru duruşu koruyabilirsiniz.
Düzenli Molalar Verin: Uzun süre oturmak, ayakta durmak veya aynı pozisyonda kalmak vücudunuzda gerilime ve yorgunluğa neden olabilir. Düzenli molalar vererek ve hareket ederek, vücudunuzu dinlendirebilir ve kan dolaşımınızı artırabilirsiniz.
Kaynak: harpersbazaar.com