Barış Çiçeği, Bakımı, Çoğaltılması

Barış Çiçeği, Bakımı, Çoğaltılması

 

Barış çiçeğinin Latince ismi Spathiphyllum wallisi. Bitki dünyası içinde oldukça geniş olan Araceae ailesinden gelen tropik bir tür. Anavatanı ise Amerika'nın tropik iklim kuşağının kapsadığı bölge, Güney Afriya'da ise yağmur ormanları. Yaprakları koyu yeşil, parlak ve ince denilebilir. Bu yapraklar oval ve uzuncadır, uçları sivrilir. Barış çiçekleri biçim olarak tek yapraklı beyaz bir yelkeni andıran çiçekler açar.

Bu sebeple ona yelken çiçeği de denmiştir. Ayrıca barış zambağı dendiğinde de akla gelecek bitki yine Spathiphyllum wallisi'dir. Aglaonema ile karıştırılır. Aglaonema yani Chinese evergreen bizdeki adıyla çin herdemyeşili, birçok farklı türü olsa da yeşil yapraklı olan üyesi barış çiçeği ile karıştırılır. İki bitkinin de açtığı çiçekler birbirine benzer. Ancak Çin herdemyeşili tek bir gövde üzerinden yapraklar çıkarırken, barış zambakları toprağın altındaki yumru benzeri gövdesinden yayılarak yapraklarını uzatır, boya gitmez.

Barış Çiçeği Bakımı

 

Barış Çiçeğinin Konumu Nasıl Olmalı?

Barış çiçeği doğada yağmur ormanlarında yaşıyor demiştik. Buradan anlaşılacağı gibi direk güneş altında olmaması gerekir. Genellikle önerilen, kısa süreli sabah güneşi alması. Birçok yerde az ışıkta yaşayabileceği söylenir. Aslında kısmen doğru. Ancak bu bitki için de ışık çok önemli. Yetersiz ışık tüm bitkiler için sorun teşkil eder.
Ayrıca gün ışığı yetersiz geldiğinde çiçeklerin beyaz değil, yeşile yakın bir renkte açtığı görülebilir. Bu bitkilerin çoğunda olabilen bir tepki. Yani yaprak rengi, çiçek rengi güneş yetersizliğinde, beklendiği kadar parlak ya da belirgin olmayabiliyor. Eğer çiçeği açtığı anda yeşil renkteyse, bu ihtimal göz önünde bulundurulabilir.
Doğal ortamlarında büyük ağaçların himayesinde olan bu bitki, fazla hava akımından korunmalı.

Barış Çiçeğinin sulanması

Barış çiçeği ince yapraklara sahip olduğu için, sus tutma kapasitesi pek yoktur. Bununla birlikte neredeyse bataklık gibi sulak alanlarda yaşıyorlar. Bu bize bitkinin halk arasındaki tabirle "suyu çok sevdiğini" anlatmak için yeterli. Evimizde hiçbir bitkinin bu kadar sulanamayacağını söylemek gerekir.
Ancak zaten evinizde bir barış çiçeğiniz varsa zaman zaman, özellikle sıcak havalarda, kışın ısıtıcıların etkisiyle kuruyan ev ortamlarında, yapraklarını büktüğünü görmeniz çok mümkün.
Sulama sıklığını ayarlamak bazen sorun olabilir. Genel açıdan, toprağı tam kurumadan evvel sulamasını yapmak doğrudur. Bu bulunduğununuz iklim koşullarına, bitkinin ve saksının büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir.
Suyu içme suyu ya da arıtma olabilirse harika olur. Ev şartlarında içme suyunu bitkilere vermek nispeten maliyetli olacaktır. Devamlı su temin edilmesi gerekir, özellikle fazla bitki bakıyorsak bu sorun oluşturacaktır. Yapılabilecek en iyi şey bir kovaya 24 saat önceden doldurduğunuz suyu bitkilerinize vermek. Belki daha iyisi, kaynatıp soğumaya bırakılabilir ve ya çaydanlıkta kalan su biriktirilebilirse, işimizi görür. Belirtmek gerekir ki barış çiçeği sudaki kireç konusuna canı sıkılan bir tür. Bu nedenle özellikle dikkat etmekte, bitkinin tepkisini ölçmekte fayda olacaktır.
Duşa sokanlar olduğunu duyuyorum. Yapılabilir. Aslında bu toprağın yıkanmasını da sağlar.
*Yani kireçli suyla sulamışsak, sıvı gübre vb. şeyler kullanıyorsak, toprağın bu sulardaki mineralleri, kimyasalları biriktirmesi söz konusu olur. Bitkiyi yıkarken toprakta fazla biriken minereller, tuzlar da akıp gider.
*Bir diğer iyi tarafı, bitkinin yaprakları tozdan arınır. Bu da daha iyi fotosentez yapmasını kolaylaştırır. Ayrıca nem ihtiyacı yüksek olan barış çiçeği için bir süre nem sağlanmış olur.
Evet, bitkiyi musluk suyuyla duş aldırmış olsak da yıkandığı yerde, (banyo, balkon neresiyse...) bir süre süzülmesini beklediğimizde dibinde su birikmez, biriken fazla mineral tuz vs. maddeler de akıp gider. Fayda zarar bakımından pozitif tarafa geçmiş oluruz. Duru suyla bitkiyi yıkama fırsatınız varsa tabii ala. :)
Yeri gelmişken, tabağında su bırakmamalı, kalan suyu mutlaka boşaltmalıyız. Barış çiçeğinin diğer bitkilere göre tabakta kalan suyu daha hızlı ve iştahlı çektiğini görebilirsiniz. Yine de kontrollü olmak iyi olacaktır.

Spathiphyllum wallisiBarış Çiçeği Yaprak Sorunları

Öncelikle görünen o ki, yaprakları mutlaka uçlarından kararıyor. Bu bitkinin en çok görülen sorunu belki de yaprak ucu kararmaları. Bir çözüm bulamadım. Ama
*Yapraklara fazla dokunmamak,
*Cereyan, hava akımına dikkat etmek, yukarıda zaten zararlı olabileceğini konuştuk,
*Direk güneş ışığına maruz bırakmamak,
*Nem az ise artırmaya çalışmak
*Kullandığınız gübre, besine dikkat etmek. Az olabileceği gibi, fazla da gelmiş olabilir.
*Sulamada dengeli olmaya çalışmak, gibi... bazı konulara dikkat edilebilir.
Yapraklardaki kurumalar, lekelenmeler, hastalıklı görünen bölgeler makasla kesilmemeli. Dipten koparılmalı. Eğer bir hastalık mevcutsa, yayılmasını önleyebilmek için böyle bir yol izlenmesi gerekiyor.
Kurumuş dal ve yaprakları da saksıda bekletmeden temizlemek önemli.

Barış Çiçeği Ne Zaman Açar?

Barış çiçeğinin kendisi çok yıllık bir bitkidir. İlkbahar ve sonbahar barış çiçeği için çiçeklenme dönemidir. Bazen çiçekler öyle uzun süre dayanır ki çiçeksiz dönemi yok gibi hissettirebilir. Bazen de çiçekleri kısa süreli olur.
Çiçeklenme için bir sulama hilesi var. Aslında "sulamama" hilesi. Hafif kurumaya bırakır sonra sularsanız, öleceğini sanıp çiçek açtığı söyleniyor. Bu doğru olabilir, denemedim. Bilinen bir şey var ki, bitki öleceğini düşündüğünde türünü sürdürmek için kendini çiçeklenmeye zorluyor. Bitkiyi riske atmış da olabilirsiniz. Bu tip yöntemleri denemeden önce iki kez düşünmeli.
Eğer bitkiniz hiç açmıyorsa, yaşı küçük olabilir. Genellikle 1 yılı buluyor çiçeklenmesi. Bu süreç bitki için alışma dönemi de olabilir. Yerine alışıncaya kadar sabretmemiz gerekecektir.
Gübre ihtiyacı olabilir. Toprağındaki besin tükendiyse, bitki çiçek açacak enerjiyi bulamıyordur. Belki taze toprak eklenebilir saksı üzerinden. Bitki besini konusu size karışık geliyorsa en basit ulaşabileceğiniz bir çiçekçi ya da yapı market gibi yerlerden danışarak herhangi bir hazır besin verebilirsiniz. Güvenilir bir yerden almakta fayda var.
Işığı yetersiz geliyorsa çiçek açmayacaktır. Evet, barış çiçekleri az ışıkta yaşayabilir ancak yaşıyor olması her zaman çiçek açmasına yetmez. Tüm bitkiler için geçerli bir durum. Daha iyi ışık alan bir alana almayı deneyebiliriz. Ama tüm gün güneş alacak kadar olmamalı, bu kadarı barış çiçeği için fazla olur.
Evimdeki barış çiçeğime kuzey cephede yer alan salonumda bakıyorum. Uzun süredir birlikteyiz. Yılları saymam mümkün değil ancak bende olduğu sürece çiçek açtığını hatırlamıyorum. Onu genellikle odanın iç tarafında konumlandırıyorum. Bu nedenle ışığı yetersiz geliyor olabilir. Bir süre sabah güneşi alan bir noktada bakmayı denemeyi istiyorum.
Çiçeğini açıyor ama büyütemiyorsa benzer durumlar söz konusu olabilir. Bir kontrol edip yukarıdaki nedenlerden biri mevcutsa, çözümü aranabilir.
Çiçekler yaşlandıkça yeşile döner. Geçmiş çiçekleri olabildiği kadar dipten keserek bitkiden uzaklaştırırsak, yeniden çiçeklenme ihtimali de ortaya çıkacaktır.

Barış Çiçeği Bitki Besini, Gübre İster Mi?

Aslında biraz değindim ama hemen hemen her saksı bitkisi bir yerden sonra gübreye, besine ihtiyaç duyuyor. Bunu anlamak zor değil çünkü saksıdaki toprağın ömrü bittiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar ya da ilk günkü coşkusunu kaybedebilir.
Bazıları için her yıl belki her dönem toprak değişimi yapmak gerekiyor belki. Çünkü bu bitkilerin hepsi topraktaki besini aynı sürede tüketmeyecektir. Ancak eğer yapabiliyorsanız biraz gübre ve ya bitki besinleriyle desteklemek daha kolay olabilir. Özellikle büyük saksılardaki bitkilerin saksı değişiminin çok zor olduğu aşikar. Çok tecrübe ettiğim bir şey değil esasen, düzenli gübre ya da bitki besini kullanmak. Ancak doğru besinin işe yarayacağından neredeyse eminim. Düzenli uygulama yapma fırsatım olursa, yazıyı da güncelleme ihtimalim olabilir belki...

Barış çiçeğinin çoğaltılması

 

Barış çiçeği kökten ayırmayla çoğaltılabildiği gibi, bitkiniz tohum verirse, tohumdan da yetiştirebilirsiniz. Tohum almak için tozlaşma yapmak, teşvik etmek gerekecektir. Bu konuda bir şeyler okudum ama uygulamadım. Bir gün umarım onu da görebilirim.

 

 

Görseller: Unsplash

 

Yeni katman...