EVDE DOĞAL BULAŞIK DETERJANI NASIL YAPILIR?

 EVDE DOĞAL BULAŞIK DETERJANI NASIL YAPILIR?

 

EVDE DOĞAL BULAŞIK DETERJANI NASIL YAPILIR?

Temizlik malzemelerinin kimyasal olduğu bir gerçek. Kimyasal kelimesi artık insanlara son derece korkunç geliyor. Esasında kimya her yerde var. Biraz araştırdığınız zaman buhar ve suyun aynı “kimyasal” maddenin farklı birer ürünü olduğunu görürsünüz. Soluduğumuz hava yani oksijen bir kimyasaldır. Ancak bir gerçek var ki kimyasal maddeler dozunda kullanılmadığında ölümcül olabilmektedir. Su bile.

Yani aslında mesele deterjanların kimyasal olmasında değil gereğinden fazla sert ve kuvvetli kimyasallar olmalarında. Çünkü bilirsiniz ki doğal sabun dediğimiz şey de bir kimyasaldır. Ancak çamaşır suyunun cildimizde ve doğada bıraktığı iz kadar iz bırakmadığı bilinmekte, söylenmekte ya da öyle inanılmaktadır.

Neticede bizler çoğunlukla doktor ya da kimyager olmayan, basit gündelik işlerini kendine ve doğaya zarar vermeden çözmeyi önemseyen kişileriz. İşte bunun için de yapabileceğimiz basit birkaç kimya formülü vereceğiz. :)

Deterjan yapımında kullanımına en çok rastladığımız madde (Artık kimyasal demeyeyim) Boraks. Boraksın durumu biraz tartışmalı. Çünkü iyi durulanmadığında bulaşıkların üzerinde birikebileceği söyleniyor. Boraks olmadan da deterjan yapabilirsiniz. Tariflerimizde paylaşıyor olacağız.

Zaten Boraksı elinize aldığınızda zehirli olduğunu bilmeseniz de yemek isteyeceğinizi hiç sanmıyorum. Yine de hatırlatalım: Boraks yenildiği takdirde gerçekten istenmeyen sonuçlara yol açacak kadar zehirlidir. Hassas cildiniz varsa yoğun boraksla temas etmek derinizde tahrişe neden olabilir. Fazla boraks solumak ciğerlerinize zarar verebilir. Evinizde bulunan boraks kesinlikle çocukların erişemeyeceği alanlarda saklanmalıdır. Gözünüze kesinlikle sürmeyin. Bir de güvenilir yerlerden temin edin.

Mesela sodyum bikarbonat yani çamaşır sodası için de uyarı gerekir. Bu toz madde asla solunmamalıdır. Kesinlikle yutulmamalıdır. Göze temas ettirilmemeli ve çocuklardan uzakta muhafaza edilmelidir. Ellere dikkat: ellerinizi tahriş edebilir.

Tüm bu uyarılar marketten aldığımız deterjanlar için de geçerli ancak boraks ve çamaşır sodasının bir miktar daha masum olduğuna inanmak istiyor ve tariflere geçiyorum.

doğal bulaşık sabunu

Boraks ile bulaşık deterjanı yapımı 1

1 su bardağı boraks

1 su bardağı çamaşır sodası

10 damla portakal uçucu yağı

5 damla limon yağı

5 damla biberiye yağı

2 damla kekik yağı

Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Bu karışımdan 1 çay bardağı alıp 1 litre suya ekliyoruz ve bulaşıklarımızı bu suyla yıkıyoruz. Bu tarifte esansiyel yağların sadece birini ya da bazılarını da kullanabilirsiniz. Toplamda 15-20 damla esansiyel yağ yeterli olacaktır. Ancak tarifte verilen uçucu yağların dezenfektan özelliği taşıdığını göz ününde bulundurarak aynı reçeteyi uygulamanızı öneririm. Bu tarif alışılmış deterjanlar gibi köpüren bir tarih değil. Neredeyse köpük görmeyeceksiniz. O yüzden alternatif bir tarif daha bırakıyorum.

Tarif: yemek.com

Boraks İle Deterjan yapımı 2

Toplam 1 litre su

7 yemek kaşığı rendelenmiş yeşil sabun (zeytinyağlı sabun, mümkün olan en doğalından)

2 Yemek kaşığı karbonat

1 Yemek kaşığı boraks

Birkaç damla esansiyel yağ

Önce yarım litre suyu bir tencereye koyuyoruz. İçine rendelenmiş sabunu ekliyoruz. Altını yakıp eriyene kadar iyice karıştırarak kaynatıyoruz. Bu aşamada sabunun erimesi çok önemli yoksa içinde tanecikler kalıyor.

Eridiğine emin olduktan sonra içine boraks karbonat ve kalan yarım litre suyu ekliyoruz. Bir kez daha kaynatıyoruz.(Solumamak için maske takınız)

Ocaktan aldıktan sonra güzel koku için uçucu yağ ekleyebilirsiniz. Esansiyel yağların dezenfekte edici özelliğinden faydalanmak için bu işlevi yerine getiren limon, biberiye, kekik uçucu yağlarını yine önerebiliriz.

Eğer dilerseniz 1 yemek kaşığı gliserin ekleyerek deterjanınızın elleriniz için daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

1 gece bekletirseniz biraz daha koyulaşarak daha iyi bir kıvam alacaktır.

Tarif: evimalathanesi.blogspot.com

Borakssız Bulaşık deterjanı tarifi

2-2,5 bardak sıcak su

1 yemek kaşığı çamaşır sodası

Yarım rendelenmiş sabun (Yine doğal yeşil sabun ya da mümkün olan en doğal kalıp sabundan) ya da 2 yemek kaşığı katkısız geleneksel arap sabunu

10-15 damla uçucu yağ (Tercihen limon, portakal, biberiye, kekik)

Rendelenmiş sabunu (ya da arap sabununu) bir kaba koyuyoruz. Üzerine sıcak suyumuzu yavaş yavaş aktarırken bir yandan da çırpma teliyle karıştırıyoruz. Amacımız sabunu iyice eritmek.

Sabunumuz eriyince içine çamaşır sodasını ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra ılımaya bırakıyoruz. Ilındığında uçucu yağları ekleyebiliriz.

Soğuyup oda sıcaklığına geldikten sonra pompalı şişenize koyarak diğer bulaşık deterjanlarınız gibi kullanabilirsiniz. Ancak her kullanımdan önce çalkalanması gerekir. Buna uygun bir şişe olmasına dikkat edin.

Tarif: dogalyasamlar.com

doğal bulaşık sabunu

Bir de makinede kullanmalık alternatifler olsun. Ancak makinede doğal deterjan kullanmanın makineye zararı olur mu diye düşünmeden edemiyorum. Eğer deneyecekseniz tavsiyem makinenin temizliğini eskisinden daha sık yapmanız.

Borakslı Bulaşık makinesi deterjanı

1 Bardak çamaşır sodası

1 Bardak Karbonat

1 bardak boraks

3 kardak limon tuzu

Yarım bardak kaya tuzu

20-30 damla limon ve ya portakal uçucu yağı

Kaya tuzunun içine uçucu yağı ekleyin ve iyice karıştırın.

Limon tuzu, karbonat ve boraksı ekleyip onları da iyice karıştırın.

Çamaşır sodasını ilave edip yeniden karıştırın.

Bu karışımın havalandırılması gerekiyor. Aralarında oluşacak kimyasal tepkimeden kaynaklı gazların uçup gitmesi için. 1-2 saat açık havaya bırakıyoruz. Sonrasında deterjanımız hazır.

1-1,5 kaşık deterjan gözüne ekliyoruz.

Tarif: zehirsizev.com

Borakssız Bulaşık Makinesi Deterjanı

1 çay bardağı Karbonat

1 çay bardağı çamaşır sodası

3 çay bardağı limon tuzu

1 yemek kaşığı kaya tuzu

10-15 damla sevdiğiniz esansiyel yağ (uçucu yağ) öneri olarak limon, portakal

Kaya tuzuna uçucu yağımızı damlatıyoruz. Karıştırıyoruz. Limon tuzunu rondoda öğütüyoruz ya da iyice dövebilirsiniz. Tuz gibi olacak kadar incelmesi gerekiyor. Öğüttükten sonra limon tuzuyla birlikte karbonat ve çamaşır sodasını da üzerine ekleyip karıştırıyoruz.

Kapaklı ve nem almayacak bir kavanozda saklıyoruz.

Kızartmalar ya da balık gibi ağır kokusu olan bulaşıklarımız için deterjanı ekledikten sonra üzerine 4-5 damla daha limon yağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca koku vermesi için Limon kabukları, portakal kabuklarını makineye bırakabilirsiniz.

Az bulaşıkta 1 çok bulaşıkta 1,5 yemek kaşığı kadar deterjan gözüne koyuyoruz.

Tarif: dogalyasamlar.com

Not: Sodyum karbonat (Çamaşır sodası) alüminyum tencere ve tavaları temizlemek için asla kullanılmamalıdır.