YORGUNLUK, KİLO ALIMI, CİLT KURULUĞU VE İYOT EKSİKLİĞİ
İyot eksikliği, vücudun yeterli iyot alamaması durumunda ortaya çıkabilen bir durumdur. İyot, tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir. İyot eksikliği durumunda tiroid bezinin normal fonksiyonları bozulabilir. Yorgunluk, halsizlik, kilo alımı, soğuğa karşı düşük tolerans, kuru cilt ve saç, kabızlık gibi belirtiler.
İnstagram’da @ ilaçsızyaşıyoruz hesabında yayınlanan konuya dair bilgiler şu şekilde:
İnsanların üçte biri iyot eksikliği riski altındadır. İyot eksikliği risk grupları: Hamiller, toprakta çok az iyot bulunan ülkelerde yaşayan insanlar (Güney Asya, Güneydoğu Asya, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkeleri), iyotlu tuz kullanmayanlar, vejetaryen veya vegan diyeti uygulayanlarda gözükmektedir.
1- Kalp Ritim Değişiklikleri
İyot eksikliği kalbin normalden daha yavaş atmasına neden olurken, çok fazlası kalbin normalden daha hızlı atmasına neden olur. Şiddetli iyot eksikliği anormal derecede yavaş kalp hızına neden olabilir. Bu kendinizi halsiz, yorgun, baş dönmesine ve muhtemelen bayılmanıza neden olabilir.
2- Beklenmeyen Kilo Alımı
Tiroid hormon seviyeleri düşük olduğunda, vücut dinlenirken daha az kalori yakar. Yani, yediğiniz yiyeceklerden daha fazla kalori yağ olarak depolanır.
İyot eklemek, vücudun daha fazla tiroid hormonu üretmesine yardımcı olacağı için metabolizmayı normal seviyelerine getirir.
3- Yorgunluk ve Halsizlik
Bazı araştırmalar, iyot eksikliği vakalarında ortaya çıkan düşük tiroid hormon düzeyine sahip kişilerin yaklaşık %80'inin kendilerini yorgun, halsiz ve zayıf hissettiklerini bulmuştur.
4- Saç Dökülmesi
700 kişide yapılan bir araştırma, düşük tiroid hormon düzeyine sahip kişilerin %30'unun saç dökülmesi yaşadığını bulmuştur. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, düşük tiroid hormon düzeylerinin yalnızca ailesinde saç dökülmesi öyküsü olanlarda saç dökülmesine neden olduğunu bulmuştur.
5- Cilt Kuruluğu
İyot içeren tiroid hormonları cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Tiroid hormon seviyeleri düşük olduğunda, yenilenme sık gerçekleşmez ve kuru cilt oluşabilir. Ek olarak, tiroid hormonları vücudun teri düzenlemesine yardımcı olur. İyot eksikliği olanlar, normal tiroid hormonu seviyelerine sahip insanlardan daha az terleme eğilimindedir.
İyot zengini gıdalar, tiroid fonksiyonlarını desteklemek için önemlidir. İşte iyot açısından zengin gıdaların bazıları:
Deniz ürünleri: Yosunlar, balıklar (örneğin uskumru, ton balığı), karides, istiridye.
Deniz yosunu: Nori, wakame, kombu gibi yosunlar.
Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir.
Yumurta.
İyotlu tuz: İyot takviyesi yapılmış sofra tuzları.
Keten tohumu.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, roka, kıvırcık marul.
Kırmızı et: Özellikle dana eti, kuzu eti ve sığır eti iyot açısından zengin kaynaklardır. Ancak, eti tüketirken dikkat etmek önemlidir, çünkü aşırı miktarda kırmızı et tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dengeli ve çeşitli bir beslenme programı içinde uygun miktarda kırmızı et tüketmek iyot alımınızı destekleyebilir.