'NEREDE O ESKİ RAMAZANLAR' DEDİRTEN RAMAZAN GELENEKLERİ
“Nerede o eski Ramazanlar?” hayıflanmasını herkes bir kere duymuştur. Özlenen gelenekler, kalabalıklar ve Ramazan ayında herkesin manevi bir noktada buluşmasının güzelliği. Herkes bu gelenekleri bilir, bu ramazan ayına ait gelenekler herkes tebessümle hatırlamaktadır. Her ne kadar zamanla azalsa da yine de bu değerli ayın ruhu bir başkadır.
Ramazan ayının coşkusunu yaşatacak, nostaljik gelecek ama Ramazan’ın manevi huzurunu hissettirmek, beraber aynı duyguları yaşamak için herkesi buluşturan gelenekler:
Camilere Mahya Asmak
Çift minareli camilerin arasında kandillerle yazılan ve Mahya, çift minareli Ramazan’ı ifade eden yazı sanatıdır Osmanlıdan günümüze ulaşan bu gelenek Ramazan’ın gelişini halka duyurmak için kullanılan bir yoldu. Işıl ışıl camiler, Ramazan ayının coşkusunu yansıtmaya devam etmektedir.
Ramazan Davulcuları
Sahur davulcuları, Ramazan ayının neşelendiren geleneklerinden biri. Her yıl gittikçe kaybolan bu gelenek, eski dönemlerde sokak sokak dolaşan davulcuların Ramazan manileri ile geceyi şenlendiren bir ayrıntıdır.
Top Atmak
Herkesin iftar için dikkat kesildiği akşam ezanı vakti top atmak. Osmanlı zamanında imsak ve iftar vakitlerinde top atılması Sultan III. Mustafa döneminde Rumeli Hisarı’nda başlamış ve tüm ülkeye yayılmıştır.Artık akşam zamanı ezanla beraber atılan top bir gelenek olmuştur.
Panayır ve Şenlikler
Ramazan ayı boyunca iftar sonrası insanların aileleri ile birlikte katıldıkları etkinliklerdir. Bu gelenek ülkemizde bazı şehirlerde hala devam etmekte. Meydanlar panayır yerine çevrilir, teravih namazı bitinceye kadar çeşitli eğlenceler düzenlenirdi.
Karagöz ve Hacivat Oyunu
Panayır ve şenliklerin içinde çocukları eğlendirmek için yapılan gösterilerdi. Unutulmaya yüz tutsa da bu gelenek çeşitli etkinliklerle sürdürülmektedir.
Pide Kuyrukları
Ramazan ayının vazgeçilmezi taze, sıcak, çıtır çıtır Ramazan pidesi nefis yiyeceklerinden biri. Ramazan’da insanlar ekmek yerine sıcacık pidelerle sofralarını zenginleştirmektedir. Her Ramazan heyecanla beklenen pide lezzeti iftar vaktine yakın oluşan uzun pide kuyrukları ile kendini belli etmektedir.
Güllaç
Pide gibi özellikle Ramazan ayında tercih edilen lezzetlerden biri Güllaç. Fırın ve pastanelerin vitrini süsleyen, antep fıstığı, nar, meyvelerle rengarenk süslenen Güllaç, süt ile yapılan ve az şekerli olan bir tatlı türüdür.
Zeytin ve Hurma İle İftar Yapmak
İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri her daim hurma ve zeytin’dir. En eski Ramazan geleneklerinden biri olan ve Ramazan sofralarında muhakkak olması gerekenler arasında yer alır.
Toplu İftar Yemekleri
Hem eski Ramazanların hem de günümüzün en özlenen ve sevilen geleneklerinden biri toplu iftarlar. Eski zamanlarda toplu iftar yemekleri düzenlenirdi ve zengin ya da fakir demeden bir araya gelen insanlar aynı sofraya oturur, aralarındaki dayanışma güçlenirdi. Açık havada düzenlenen yemekler, iftar çadırları, insanların tüm akrabalarını evlerinde bir araya gelmesi eski ramazanların ve hala günümüzün en sevilen anlarındandır.
Şerbet
Pide, Güllaç, Zetin, Hurma’dan sonra İftar sofralarımızın vazgeçilmez geleneklerinden biri ve özellikle bu ay içinde çeşitlenen bir tad; Şerbet. Tarihi Osmanlı’ya uzanan bu lezzetin en çok tercih edileni de Demirhindi şerbeti.