MUTFAĞINIZDAKİ EN KİRLİ 9 YER

MUTFAĞINIZDAKİ EN KİRLİ 9 YER

Mutfak bir evin kalbi olabilir, bu yüzden çoğu zaman evdeki en kirli yer de burasıdır. Kullanılmış tabaklar, yapışkan bir zemin veya huysuz bir fırın gibi bariz bir dağınıklık var. Ancak çoğu zaman gözden kaçan alanlar ve nesneler vardır, bu yüzden kendinize sorun, temizlemeyi unuttuğunuz başka yerler var mı?

Her gün yemek hazırlarken kullandığınız alanları ve nesneleri düşünün. Mutfak tezgahları, kulplar, lavabolar, süngerler, tekrar kullanılabilir su şişeleri ve daha fazlası akla gelmelidir. Genellikle günlük olarak dokunulurlar, bu nedenle bakteri birikmesini ve çapraz kontaminasyonu önlemek için bunları her gün veya haftada birkaç kez dezenfekte etmek çok önemlidir.


TÜM DÜĞMELER, TUTAMAÇLAR VE DOKUNMATİK YÜZEYLER

sad

Mutfağınızdaki her cihazın, her kullanıldığında dokunulan bir tür kontrol paneli veya kolu vardır. Tüm bu düğmeleri, düğmeleri veya dokunmatik yüzeyleri haftalık olarak yıkamayı unutmamak önemlidir çünkü mutfaklarımızı derinlemesine temizlerken genellikle gözden kaçırırlar. Özellikle yemek pişirirken veya çiğ yiyecekleri tutarken dokunuyorsanız. Mutfak dolabı kulplarını, cihaz kulplarını ve kontrol panellerini dezenfektanlı bir bez veya spreyli dezenfektan temizleyici ve temiz bir bez veya kağıt havlu kullanarak temizlediğinizden emin olun  .


GİDERLER

adad

Mutfak lavabonuzdan bol miktarda su akıyor olsa da yüzeyde, özellikle lavabonun tezgahla birleştiği yarıklarda, gider çevresinde ve çöp öğütücü tıpalarında muhtemelen mikroplar vardır.

Evye her yemek hazırlığından, bulaşık yıkamadan sonra veya günde en az bir kez dezenfekte edilmeli, lavabonun yanındaki kulplar ve musluklar ile tezgah alanları da unutulmamalıdır. Kirlenmiş gıdaları duruladığınızda sıçrayan tüm maddeleri toplarlar. Dezenfektan madde içeren bir lavabo temizleyici ve temiz bir havlu veya tek kullanımlık dezenfektan mendiller kullanın.


SÜNGERLER, FIRÇALAR VE BULAŞIK BEZLERİ

asd

Kağıt havlu kullanımını ve çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için birçok evde selüloz süngerler, lavabo temizleme fırçaları ve kumaş bulaşık bezleri kullanılmaktadır. Ne yazık ki, mutfak süngerleri ve temizleme fırçaları, uygun şekilde yıkanıp dezenfekte edilmedikleri takdirde yüksek düzeyde bakteri barındırırlar. 

Bu ürünleri kullanıyorsanız, her yemek hazırlama veya temizlik seansından sonra sıcak suda yıkanmalıdır. Lavabo ve sebze ovma fırçaları, her kullanımdan sonra derinlemesine temizlik için bulaşık makinesine yerleştirilebilir.


BUZDOLABI

adsd

Buzdolabı kulplarında ve dokunmatik yüzeylerde nelerin gizlenebileceğini zaten tartışmıştık, ancak soğuk havalarda bile bazı oldukça zararlı bakteriler buzdolabınızın içinde büyüyebilir. 

Çoğu meyve ve sebze, saklanmadan önce yıkanmazlarsa daha uzun süre taze kalır. Bu durumda, çabuk bozulmalarını önlemek için onları yıkanmadan saklamak daha iyidir, ancak gıda artıkları veya bakteriler geride kalabileceğinden gelecekte kirlenmesini önlemek için çekmeceleri sık sık yıkamak önemlidir. 

Aynı şey buzdolabında saklanan çiğ ette de olur. Ambalaj sızıntıları ve sıvıları çekmecelerde ve raf kenarlarında birikir. Süt veya tereyağı fıçıları gibi paketlenmiş ürünler bile buzdolabınıza girmeden önce defalarca işlendi ve saklandı.

Her türlü bakteriden ve orada büyüyebilecek maya ve küften kurtulmak için, buzdolabı çekmecelerini veya raflarını - mümkünse - ayda bir çıkarın ve yüzeyleri hafif deterjan ve sıcak veya ılık suyla yıkayın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile kurulayın.

Kapsamlı temizlikler arasında, dökülenleri silin ve iç yüzeyleri dezenfekte edici bir bezle hızlı bir şekilde silin.

Ek olarak, cihazın üst kısmının tozunu almak ve arkasını ve altını süpürmek için fazladan birkaç adım atın. Bobinleri vakumlamak için havalandırma kapağını çıkarın. Bobinlerdeki toz, buzdolabının daha fazla enerji kullanarak serin kalmak için daha çok çalışmasına neden olur ve altında saklanan yiyecek parçacıkları böcek mıknatıslarıdır.


KESME TAHTALARI

dsgdas

Kesme tahtaları, özellikle ahşap tahtalar, tek bir kullanımdan sonra bile ortaya çıkan küçük köşe ve yarıklarda bakteri barındırabilir. En az iki ayrı kesme tahtası olması önemlidir: biri meyve ve sebzeler için, diğeri etler için. Bu, yemek hazırlığı sırasında çapraz kontaminasyonu azaltacaktır. 

Her kullanımdan sonra her tahtayı sıcak, sabunlu suyla yıkayın ve sıcak suyla iyice durulayın. Ardından bir kağıt havlu veya temiz bulaşık bezi ile tamamen kurulayın. Levhaları kurumaya bırakmayın çünkü bakteriler sıcak ve nemli ortamları sever. Tam bir temizlik için bulaşık makinesine atılabilen kesme tahtalarını da tercih edebilirsiniz.


KAHVE MAKİNESİ, BLENDER VE KÜÇÜK EV ALETLERİ

asfdgd

Kahve makinesi gibi sıcak ve nemli bir ortamda kalan temiz su bile bakteri, maya ve küf oluşumu için mükemmel bir ortam yaratabilir.  Bazı küçük ev aletleri her kullanımdan sonra temizlenmelidir. En az haftada bir, küçük cihazları sökün ve iyice temizleyin. Bazı bileşenlerin bulaşık makinesine konulması güvenlidir ve diğerleri sıcak, sabunlu suda yıkanmalı ve ardından sıcak suda durulanmalı ve tamamen kurutulmalıdır.

Konserve açacakları, ölçü kaşıkları ve bardaklar gibi mutfak eşyalarına da aynı temizlik rutini uygulanmalıdır.

 

YENİDEN KULLANILABİLİR ÖĞLE YEMEĞİ KUTULARI, ALIŞVERİŞ ÇANTALARI VE SU ŞİŞELERİ

fsdg

Yeniden kapatılabilir bir kap veya yeniden kullanılabilir beslenme çantası, alışveriş çantası veya su şişesi kullandığınız her seferde, doğru şekilde temizlenmediği sürece bakterilerden çapraz kontaminasyon potansiyeli vardır. 

Kaplar tamamen demonte edilerek bulaşık makinesine konulmalı veya sıcak, sabunlu suda yıkanmalı, sıcak suda durulanmalı ve tamamen kurutulmalıdır. Çoğu öğle yemeği kutusu ve yeniden kullanılabilir alışveriş poşeti, kapsamlı bir temizlik için çamaşır makinesine atılabilir.

Alışveriş poşetleri için ek bir ipucu, onları ayrı tutmaktır  -temizlik malzemeleri için bir veya daha fazla, çiğ meyve ve sebzeler için bir, çiğ et için bir veya paketlenmiş ürünler için bir veya daha fazla atayın.


MUTFAK TEZGAHI

afsd

Mutfak tezgahlarınızı ihmal etmeyin; bunlar genellikle çantaların, alışveriş çantalarının ve diğer eşyaların her gün üzerine yerleştirildiği ve yiyecek hazırlamak için bir yer olduğu alanlardır.

Bir dezenfektan mendil veya temiz bir bez ve dezenfektan sprey alın ve yiyecek hazırlamadan önce veya günde en az bir kez temizleyin. Bakteri ve mikrop barındırabileceklerinden süngeri veya kullanılmış bulaşık bezini atlayın. 

En az haftada bir, köşelere, küçük ev aletlerinin altına ve ocak veya buzdolabı ile tezgah arasındaki kenarlara girmek için zaman ayırın. O nemli, karanlık alanlarda neyin saklı olduğunu hayal etmek istemezsiniz.


TUZLUK VE BİBERLİK

adsf

Dikkate alınması gereken son bir kirli nokta, mutfak tuzluğu ve biberliktir. Çalkalayıcılar genellikle yiyecek hazırlama sırasında kullanılır ve sıklıkla dokunulur. Her yemek hazırlığından sonra dezenfekte edici bir bezle dikkatli bir şekilde silin ve her hafta kapsamlı bir temizlik yapın. 

 

Kaynak: best-hashtags.com