Çuha Çiçeği Bakımı - Muhteşem Renkleriyle Büyüler

Çuha Çiçeği Bakımı - Muhteşem Renkleriyle Büyüler

 

Çuha çiçeği çok güzel açan ve canlı renklere sahip çiçekleri olan bir bitkidir.

Ekim- Kasım ayları ekimi için uygundur. Toprağına biraz torf karıştırabilirsiniz. Bahçenizde çok dekoratif bir görüntü oluşturur. Eğer saksıya dikecekseniz fidesini aldığınız saksıdan en fazla bir boy büyük saksı kullanmalısınız. Büyük ve geniş saksıları sevmezler. Saksının delikli olması birçok bitkide olduğu gibi önemlidir. Saksısı tabağında su birikirse dökmek gerekir.

Çuha Çiçeği Nerede Bakılır - Konumlandırma

Balkonda da, iç mekanda da yetiştirebilirsiniz. Ancak havadar ve esintili yerleri çok severler. İç mekanda bu ortamı sağlamak oldukça zor olacaktır. Kış şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Yine de aşırı rüzgar çuha çiçeğine zarar verir. Çuha çiçeğinin tohumları toz gibi ufacıktır. Tohumdan yetiştirmek çok zahmetli olacağından fide olarak almak daha iyi bir tercih olacaktır.

cuha cicegi

Çuha Çiçeği Ne Zaman Açar?

Çuha’lar kış bitiminde çiçeklenmeye başlar ve İlkbahar sonlarına kadar çiçeklenir. Yaz sıcakları gelmeden çiçeklenme biter. Çuha çiçeği için kış güneşi görmek çiçeklenme için önemli bir ihtiyaçtır. Yazın uykuya geçecektir. Ancak toprağı kurudukça sulamak gerekir. Bu süreçte de çuha çiçeğiniz gelişimini sürdürür. Bahçenizde yarı güneş yarı gölge bir alanda olursa yazın aşırı sıcakları geldiğinde güneşin zararlarından kurtulması kolaylaşır. Çok yıllık bir bitki olan çuha çiçeğinizi böylece uzun yıllar büyütebilirsiniz.

Çuha Çiçeği Nasıl Sulanır?

Toprak yüzeyi kurudukça sulanması gerekir. Bu yüzden sulama miktarını da buna göre belirlemelisiniz. Genel anlamda toprağını kontrol edip kurudukça sulanmalı. Çünkü yüzey kuru olsa da toprağın iç kısımları devamlı olarak fazla sulu olmamalı. Çuha çiçeği yapraklarına gelmeyecek şekilde dipten sulanmalı.

Çuha Çiçeği Hastalıkları

Fazla sulama yapılırsa altta bulunan yapraklarının çürüdüğü gözlemlenir. Bu yapraklar dipten koparılarak temizlenmelidir. Çuha çiçekleri mantar ve bitlenme gibi rahatsızlıklara açıktır. Bitkiniz hastalanırsa ilaçlama yapmanız gerekebilir.

cuha cicegi

Çuha Çiçeği Saksı Değişimi ve Gübreleme

Yılda bir kez toprak ve saksı değişimi yapılabilir. Saksı büyüklüğünü köklerin gelişimine göre yapmalısınız. Gerekmiyorsa büyük saksıya almayın. Çiçeğinizi yılda bir kez gübreleyebilir, çiçeklenme döneminde bitki besini verebilirsiniz.

Not: Çuha çiçeği görüntüsüyle gönülleri fethederken alternatif tıpta da kullanılan şifalı bir bitkidir. Genellikle çiçekleri kurutularak satılır. Kurutulmuş çuha çiçeğinin çayı yapılmaktadır. Aynı zamanda çuha çiçeği yağı da bu güzel bitkiden elde edilen bir diğer şifa kaynağıdır.