Çay Ağacı Yağının Cilde Faydaları
Çay ağacı yağı son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz bir esans. Cilt üzerindeki iyileştirici etkisi ve sivilceleri iyileştirmesiyle ün elde eden bu yağın artık saçlara da iyi geldiği konuşuluyor.
Çay ağacı yağı Avusturalya kökenlidir. Melaleuca Alternifolia bitkisinin yapraklarından elde edilir. Yüzyıllardır yaraları iyileştirmekte de kullanılan bu yağ, tedavi edici özelliği sebebiyle cilt bakımında da kulanılıyor.
Başta sivilceler olmak üzere, çıban, böcek ısırması, uyuz, yanık, yaralar ve enfeksiyonlar tırnak batması tedavisinde; saçlarda kepek, uçuk, saç dökülmesi, bit sorunlarıyla baş etmede; diş ağrısı, boğaz ağrısı, vajinal enfeksiyon, öksürük gibi daha bir çok probleme karşı çay ağacı yağının iyileştiri etkisinden yararlanılıyor.
Çağ ağacı yağı tüm bunları antiseptik özelliği sayesinde yapıyor. Bu açıdan bakıldığında her evde bulunması gereken bir esansiyel yağdır.
Son dönemde güzellik ve bakım markaları birçok ürününde çay ağacına yer vermeye başladı. İlk olarak çay ağacı kremi ve sabununun rağbet görmesiyle birlikte bu yağ farklı ürünlerle de birleştirilmeye başlandı. En bilinen ve en çok başvurulan özelliği bildiğiniz ya da tahmin ettiğiniz gibi tabii ki sivilceleri iyileştirmesi.
Çay ağacı yağı saf haldeyken oldukça yoğundur. Tek başına kullanımında sakıncalı olduğuna dair çok fazla yorum bulunmasa da seyreltilerek kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca her şeyde olduğu gibi önce ufak bir alanda denemek, özellikle hassas ciltlerde bir uzman görüşü almak oldukça önemli. Bu yağı suyla ya da taşıyıcı yağlar olarak bilinen zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi ürünlerle seyreltebilirsiniz.
Peki hangi soruna karşı çay ağacı yağı nasıl kullanılır?
Sivilceleriniz üzerinde lokal olarak kullanabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için seyreltmeye ihtiyaç duyulmuyor. Az miktarda yağı bir kulak çubuğuyla sivilcenin üzerine sabah-akşam uyguladığınızda sivilce kuruyarak sönecektir.
Düzenli olarak çay ağacından yararlanmak için kreminizin, losyununuzun içine birkaç damla karıştırabilirsiniz.
Uçuk tedavisi için dudak kreminizin içine de birkaç damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz.
Sinek ısırığı, arı ve böcek sokmalarında bu bölgeye çay ağacı yağı damlatarak ovalayabilirsiniz. Antiseptik özelliği mikropları etkisiz hale getirebilmek için çalışacak, ağrı ve sızıyı azaltmada yardımcı olacaktır.
Özellikle yaz aylarında görülen cilt sorunları arasında mantar, kişiyi çok zorlayan bir rahatsızlıktır. Çay ağacı yağı bu gibi durumlar için suyla seyreltilerek kullanılabilir.
Vücudumuzda darbe sebebiyle oluşan morlukların iyileşmesini hızlandırmak için zeytinyağıyla karıştırdığınız çay ağacı yağını sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz.
Sedef ve egzama gibi deri hastalıklarına karşı doğal bir çözüm olarak çay ağacı yağına başvurabilirsiniz.
Kesik ve yara izlerinde ve yanıklarda hızlı iyileşme sağlayacaktır. Bunu yaparken iltihap oluşumunun önüne de geçebilir.
Çay ağacı yağını günlük şampuanınızın içine birkaç damla ekleyerek rutininize eklerseniz saçlarınız ve saç deriniz bu yağın iyileştirici gücünden nasiplenir. Özellikle kepek sorunu yaşayanlar bu yöntemi denemelidir.
Elde veya ayakta çıkan siğillerin üzerine sürüldüğünde siğillerin kuruması konusunda yardımcı olur.
Çay ağacı yağı mentollü kokusu ve mikropları yok etme özelliğiyle deodorant olarak kullanılabilir.
Banyo suyuna damlattığınız çay ağacı yağı vücudunuzda bakterilere karşı bir duvar örerken buharını solumak bronşlarınızı da açmaya yarar.
Çıban oluşumunu hissettiğinizde çay ağacı yağını bölgeye uygulayın. Kullanacağınız bölgeyi mutlaka önceden temizleyin. Çıban oluşmadan çay ağacı yağını uygulamak önem arz ediyor.