APARTMAN BAHÇECİLİĞİ: DAİRESİNDE BİTKİ BAKIMINA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN
Bir apartman dairesinde bahçecilik, zaman geçirmenin ödüllendirici ve tedavi edici bir yoludur. Küçük başlar -belki bir pencere kenarında birkaç saksı- ama bağımlılık yapar. Siz farkına bile varmadan, daireniz gerçek bir bitkisel harikalar diyarına dönüşecek.
Şehirler büyüdükçe apartmanlar küçülüyor. Beton bir ormanın ortasındaki küçük bir apartman dairesinde yaşıyor olsanız bile, güzel bir apartman bahçesi oluşturmak imkansız değil.
“Yeşilleşmek” sadece bir deyim değildir; bazen tam anlamıyla alınmalıdır!
Bitkiler bizi daha mutlu ve sağlıklı yapar. Daire bahçeciliği, yalnızca alanınızı güzelleştirmenin harika bir yolu değil, aynı zamanda dairenizin sağlığını da iyileştirebilir.
BİR APARTMAN DAİRESİNDE BAHÇEYE NASIL BAŞLAYACAĞINIZI MI MERAK EDİYORSUNUZ?
İster bir iç alanı ister bir dış alan, ister açık balkonunuzu ister kapalı balkonunuzu dönüştürebilirsiniz. Bunlar için yapabilecekleriniz…
Tohumun Ekilmesi: Neden Bir Apartman Bahçesi Yetiştirilir?
İster sadece küçük bir apartman dairesinin bahçeciliği için zamanınız ve alanınız olsun , ister birkaç bitkiyle doldurulabilecek bir dış mekan alanınız olsun, büyümek için birçok neden var.
Sağlık yararlarından biri tüm bitkiler oksijen üretir ve karbondioksiti uzaklaştırır. İç mekan havasındaki çeşitli toksinleri giderebilen, az bakım gerektiren ev bitkileridir. İç mekan hava kirliliği kuru, kirli iç mekan havasının neden olduğu soğuk algınlığı benzeri semptomlara yol açar, aynı zamanda çok çeşitli sağlık sorunları riskini de artırır. Bunlar şunları içerir: baş ağrıları; baş dönmesi; tükenmişlik; ve göz, burun ve boğaz tahrişi.
Apartman bahçenizle, doğa ile yeniden bağlantı kurarsınız. Bitkiler, doğanın olumlu, sakinleştirici etkilerini evinize getirir. Yararlı bitkiler yetiştirmek, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Sebze ve otlar gibi gıdaları yetiştirmenin yanı sıra, tıbbi özellikleri için kullanılabilecek her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Demlemek için papatya ve limon balsamı, demlenmiş yağlar yapmak için nane ve lavanta ve her türden kendin yap güzellik tarifleri için aloe vera yetiştirebilirsiniz.
Böyle bir bahçe kurmak, hayatta turmak düşündüğünden daha kolay! Pek çok insan bitkileri canlı tutamamaktan korkar, ancak alanınız için doğru bitkileri seçerseniz, açık ve kapalı apartman bahçeciliği süper kolay ve zahmetsizdir. Ayrıca, alanınızı dekore etmenin ve onu sosyal medyanıza layık bir resme dönüştürmenin en ucuz yollarından biridir.
BİR DAİREDE BAHÇE NASIL BÜYÜTÜLÜR?
Bırakın bir bahçeyi, kendinize ve eşyalarınıza yetecek kadar yer bulmak bile yeterince zor olabilir. Ancak biraz yaratıcılıkla, en küçük alanlar bile yeşil cennete dönüşme potansiyeline sahiptir.
Açık apartman bahçeleri için balkon, dairenizin bahçesi veya varsa arka bahçeniz ilk tercihinizdir. Balkonunuzun ağırlık sınırını göz önünde bulundurun (büyük saksılar, özellikle taze sulandığında ağırdır) ve kapları ve pencere kutularını düşmemeleri için sabitlediğinizden emin olun.
KAPALI APARTMAN BAHÇELERİ VE IŞIK
Eğer bir balkonunuz yoksa pencerelerin yanına yerleştirdiğiniz sürdürülebilir mobilyalarınızda büyütebilirsiniz. Duvar saksıları veya raflardan veya tavandan asılı saksılar gibi çeşitli çevre dostu saksılar kullanarak dikey alandan da yararlanabilirsiniz. Biraz yaratıcı düşünceyle dairenizi bir ormana dönüştürmenin pek çok yolu var.
İç ve dış apartman bahçeciliği için doğal ışık önemli unsurlardan biridir. Sahip olduğunuz alanın yanı sıra, bir apartman bahçesi planlarken dikkate alınması gereken en büyük faktör güneş ışığıdır.
Işığın ana sınıflandırması şöyledir:
· Tam Güneş: 6-8 saat doğrudan güneş veya sabah güneşinden daha yoğun olan öğleden sonra güneşi alıyorsa biraz daha az (yani çoğu sebze, bitki ve çiçekli bitki için uygundur)
· Kısmi Güneş: 4-6 saat doğrudan güneş (yani birçok çiçekli bitki, sulu meyve ve frenk soğanı, kişniş, kekik ve maydanoz gibi bazı bitkiler için uygundur)
· Kısmi Gölge: 2-3 saat direkt güneş. Bu tür bitkiler genellikle pencere pervazı gibi iyi aydınlatılmış, ancak fazla doğrudan güneş ışığı almayan bir alana ihtiyaç duyar (ör. örümcek bitkileri ve sarmaşık ve sarmaşıklar gibi alacalı yapraklı bitkiler)
Kapalı Apartman Bahçeciliği İçin Yapay Işık
Özellikle kış aylarında kısa günlerde bahçenizi canlı tutmayı düşünüyorsanız, yapay UV ışığıyla da takviye yapabilirsiniz. Yetiştirme lambaları tüm şekil ve boyutlarda gelir ve küçük ölçekli amaçlar için oldukça uygundur. Sadece aşırıya kaçmamaya dikkat et. Doğrudan UV ışığının gücü bitki yapraklarını kolayca yakabilir.
KAPALI APARTMAN BAHÇELERİNE NE EKMELİ?
Konuma ve aydınlatmaya karar verdikten sonra, iç mekân ormanınız için en iyi apartman bitkilerini seçmeniz gerekir. Apartman bahçeciliği için en iyi iç mekan bahçe bitkileri, bitki bebeklerinizle ne kadar zaman geçirebileceğinize ve onlardan ne elde etmeyi umduğunuza göre belirlenir.
Hedeflerinizin ne olduğuna bağlı olarak kelimenin tam anlamıyla yüzlerce bitki seçeneği vardır- havayı arıtmak, yemek için yiyecek yetiştirmek, ilaç için bitkiler üretmek ve sıfır atık güzelliği veya sadece estetik açıdan çekici bir şey yaratmak.
Havayı Temizleyen Bitkiler: Altın Pothos, Örümcek Bitkileri, Barış Zambakları ve Krizantemler, Areca Palmiyesi.
Genel Hava Temizleyici Bitkiler: sulu meyveler (aloe vera gibi), dracaena, İngiliz sarmaşığı, kauçuk bitkileri, eğrelti otları, bambu, iç mekân palmiye ağaçları ve (yeni başlayanlar için uygun) yılan bitkileri.
Yenilebilir ve Şifalı Bitkiler: Kiraz domates ve küçük acı biber, mikro yeşillikler, roka, pancar, brokoli, lahana, hardal, turp ve ıspanak, melisa, fesleğen, kişniş, nane, kekik ve adaçayı, melisa, nane, maydanoz.
Kapalı Apartman Bahçesi İçin Diğer Bitkiler: Diğer seçenekler arasında sulu meyveler, kaktüsler ve hava bitkileri (birçok çiçekli bitkiden çok daha az bakım gerektirir) bulunur.
Daha büyük bir şey arıyorsanız, bir ficus ağacı, yıllarca hayatta kalabilen ve oldukça büyüyebilen harika bir iç mekân bitkisidir.
Kapalı Daire Bahçenizin Bakımı
Kapalı apartman bahçe bakımı hakkında düşünürken, hatırlanması gereken en önemli şey şudur: bitkiler büyümek ister. Tek yapmanız gereken, onların gelişmesi için doğru koşulları sağlamak.
1. Bitkilerinizi düzenli olarak sulayın
2. Aydınlatmaya dikkat edin
3. Arada bir saksıları ve toprağı değiştirin
4. Sağlıklı, verimli toprağı koruyarak böcekleri önleyin
5. Bitki bakımını kolaylaştırmak için ekim öncesi hazırlığı kullanın
AÇIK APARTMAN BAHÇELERİNE NE EKMELİ?
Apartman bahçeciliği için dış mekan bitkileri söz konusu olduğunda, iklim bölgenize ve güneşe maruz kalmanıza bağlı olarak fırsatlar sonsuzdur.
Sınırlı dış alanla çalışıyorsanız, büyük kaplar gerektirmeyen daha küçük, kompakt, "cüce" çeşitleri seçin. Minyatür veya "veranda" çeşitlerini tercih ettiğiniz sürece meyve çalılarına ve hatta küçük ağaçlara sahip olabilirsiniz. Yangın merdiveni veya balkon bahçeleri için korkuluk tabanındaki saksılarda tırmanabilmeleri için asma ve diğer tırmanıcıları yetiştirebilirsiniz.
Güneş alan bir balkonunuz varsa, sebze ekmeyi deneyin. Örneğin, domates ve marul saksılarda iyi yetişir ve çilekler çok katlı ekicilerde iyi yetişir. Nasturtiums ve yuvarlanan domates gibi arkadan çiçeklerle dolu asılı sepetlerle dikey alanı en üst düzeye çıkarın.
Bir Apartman Bahçesinde Çiçek Nasıl Yetiştirilir?
Dik çiçekler için sardunyalar ve kediotu harika kokulu seçeneklerdir. Frenk soğanı ve lavanta, sizin için yararlı bir şeyler de sağlayan favorilerinden ikisidir.
Açık Daire Bahçe Bakımı
Dışarıda bahçecilik apartmanlar için kapalı bahçeler yapmaktan hem daha kolay hem de daha zor olabilir . Bir yandan, bitkilerin güneş ışığı alması ve bol miktarda havalandırması daha kolaydır, ancak yine de başa çıkmanız gereken hava durumu, iklim, haşereler ve toprak türü vardır.
1. Yükseltilmiş bir yatak yapın
2. Bitkilerinize büyümesi için yer açın
3. Bitkilerinizi sık sık besleyin
4. Uygun ışık seviyelerini koruyun
5. Sinir bozucu haşereleri bitkilerinizden uzak tutun