10 BİTKİ ÇAYI VE SAYISIZ FAYDALARI!

10 BİTKİ ÇAYI VE SAYISIZ FAYDALARI!

Bitki çayları sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olmasının nedeni, içerdikleri bitkisel bileşikler ve antioksidanlar sayesinde vücudun sağlığına çeşitli faydalar sağlamalarıdır.

 

Birçok farklı toplumda uzun yıllardır kullanılan bitki çayları vardır. Doğanın bizlere sunduğu bu sağlık imkanını bilinçli bir şekilde tüketmek önemlidir. Bitki çaylarını doğru miktarda tüketmek gerekir.  

Bitki çaylarının doğru kullanımı kişiyi kanserden korumaktan hayat kalitesini yükseltmeye, uyku düzeni sağlamaktan kilo verdirmeye, stresi azaltmaktan bağışıklığı güçlendirmeye kadar birçok faydası vardır.

BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI

sfd

 

Antioksidanlar: Bitki çayları, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidanlar içerir. Bu, kanser ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Metabolizmayı Hızlandırma: Bazı bitki çayları metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olabilir.

Sindirimi Kolaylaştırma: Bazı bitki çayları, özellikle nane ve zencefil gibi çeşitli bitkilerin karışımı ile hazırlananlar, sindirimi kolaylaştırır ve mide problemlerine iyi gelir.

Stresi Azaltma: Bazı bitki çayları, özellikle papatya ve melisa gibi bitkilerin çayı, sakinleştirici etkisi ile stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklığı Güçlendirme: Bazı bitki çayları, özellikle yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir.

Kemik Sağlığı: Bazı bitki çayları, özellikle adaçayı ve biberiye gibi bitkiler, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Uyku Kalitesini Artırma: Bazı bitki çayları, özellikle rezene ve lavanta gibi bitkilerin çayı, uykuya yardımcı olabilir ve uyku kalitesini artırabilir.

 

10 BİTKİ ÇAYI VE SAYISIZ FAYDALARI!

Melisa Çayı: Sakinleştirir

Oğulotu olarak da bilinen melisa, hafif yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle de melisa bitki çayı sinirsel kaynaklı uyku sorunları, mide şikayetleri, gaz, çarpıntı ve huzursuzluk şikayetlerinde yarar sağlar.

 

adsGinkgo Biloba Çayı: Hafızayı Güçlendirir

Yaşayan en eski ağaç türlerinden biri olan ginkgo biloba, yaprakları ile vücuda birçok yarar sağlar. 5000 yıl öncesine ait Çin kayıtlarında ginkgo yapraklarının beyin için yararlı olduğu bilgisi vardır. Beyin damarlarında kan akımını hızlandırmasının yanı sıra sinir uçlarını koruyucu etkisi nedeniyle yaşa bağlı ortaya çıkan hafıza şikayetlerinin geciktirilmesinde yararlıdır. Ginkgo biloba bitki çayı, vertigo, kulak çınlaması ve diğer dolaşım problemleri için de kullanılır. Aynı zamanda yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan enerji eksikliği ve zihinsel yorgunluk gibi etkilerin azalmasında da yardımcı olabilir.    

 

Fesleğen Çayı: Şişkinlikleri Giderir

Fesleğen, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez aromalarının başında gelir. Yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra çay olarak kullanımının sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. Fesleğen bitki çayı, uçucu bileşenleri sayesinde yemeklerden sonra gaz, kolik ve şişkinlik şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Fesleğen bitki çayının idrar yolları antiseptiği ve balgam söktürücü özelliği de bulunur.

 

Mate Çayı: Yorgunluk Giderir

Mate bitki çayı, Güney Amerikalılar tarafından zihinsel uyanıklığı artırma amacıyla kullanılır. Uyarıcı etkisi, içindeki kafein, teofilin ve teobromin’den kaynaklanır. Bu etkisinin yanı sıra mate bitki çayının idrar atıcı, terletici özelliği bulunur.  


Nergis Çayı: Yanık ve Yara Tedavisi İçin

ads

Görünümü ve hoş kokusu ile bildiğimiz nergis çiçeği ile yapılan özel çay, soğuk algınlığından yara tedavisine kadar pek çok soruna karşı fayda sağlayabilir. Nergis bitki çayı ağız ve boğaz şikayetlerinde; soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürük sorunlarında hafifletici ve terletici olarak önerilir. Nergis bitki çayının yanık ve yaralar üzerinde aynı şekilde uygulanması da ağrıyı azaltarak iyileşmeyi hızlandırabilir.

 

Kekik Çayı: Öksürüğe Karşı

 

Kekik bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin mikrop öldürücü etkisini gösteriyor. Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmaları öldürücü etkisi bulunur. Ayrıca kekik bitki çayının sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır, iştah açar ve mide sorunlarına iyi gelir.  

 

Zerdeçal Çayı: Kansere Karşı

Çin tıbbında uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılan zerdeçalın faydaları tüm dünyada da kabul görmeye başladı. E ve C vitamininden çok daha fazla antioksidan etkiye sahip zerdeçalın kalp sağlığına dahi olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, zerdeçal bitki çayının, karaciğer hasarını önleyici, antioksidan, kan lipit seviyesini koruyucu, ağrı-halsizlik giderici, kansere karşı koruyucu ve antimikrobiyal etkilerini ortaya koyuyor. Zerdeçal bitki çayı, mide ve bağırsak sisteminde safra akışını artırıcı etkisi nedeniyle yağlı besinlerin sindirilmesine yardımcı olup, iştahı artırır.  

 

sd

Nane Çayı: Hazımsızlığa Karşı

İç ferahlatan kokusu ile nane bitki çayı, mide ve bağırsak spazmlarına iyi gelir. Tıbbi nane yağı ise migren ve tansiyona bağlı baş ağrılarını hafifletir. Ancak özellikle hamilelerin nane çayından uzak durması gerekir. Nane bitki çayı, hazımsızlık, şişkinlik ve aşırı gaz tarzı mide bağırsak rahatsızlıklarında önerilir.  

 

Papatya Çayı: Alerjiye Karşı

Sarı gövdesi ve beyaz yaprakları ile doğadaki en güzel çiçeklerden biri olan papatya, aynı zamanda sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir. Ancak papatyanın toplanma ve kurutulma şartlarının bu olumlu etkiler üzerinde önemli bir yeri bulunur. Mayıs papatyası bitki çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir. Papatya bitki çayı cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesi ve şişkinliğin giderilmesi gibi durumlarda etkindir. Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Yatmadan 30 dakika önce içilen papatya çayı kişiyi rahatlatabilir.

szxEkinezya Çayı: Grip ve Soğuk Algınlığına

Ekinezya bitki çayı, üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmada ve tedavide yardımcıdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Ekinezya bitki çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin etkisinden kaynaklanır. Özellikle enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılır. Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayanlar için de ekinezya önemli bir doğal destektir. Grip ve soğuk algınlığı önleyici etkisi olduğu gibi hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir.  

 

MİDEYE FAYDALI GELEN BİTKİ ÇAYLARI

 

Bazı bitki çayları mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Adaçayı, mide problemlerini hafifletmeye; 

Nane çayı, mideyi yatıştırmaya ve sindirim sorunlarını hafifletmeye; 

Zencefil çayı, anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle mide rahatsızlıklarını hafifletmeye;

Papatya çayı, sakinleştirici özellikleri sayesinde sinirleri yatıştırmaya yardımcı olarak mide rahatsızlıklarını hafifletmeye;

Rezene çayı, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.